Bostäder och forskning på regeringens agenda

2015-09-15 15:32  
Statsminister Stefan Löfven i talarstolen under riksmötets öppnande. Foto: Anders Wiklund/TT

Nya bostäder och satsningar på infrastruktur, forskning och klimat ska lyfta Sverige, enligt statsminister Stefan Löfven. I dag presenterade han sin nya regeringsförklaring.

Så har det nya riksdagsåret 2015/2016 öppnats. I närvaro av kungligheterna och de folkvalda ledamöterna i riksdagen läste statsminister Stefan Löfven upp sin regeringsförklaring.

S-ledaren talade inledningsvis om ett Sverige som alla skapar tillsammans och där människor välkomnas, och sade sig vilja ha "ett öppet Sverige där vi både strävar efter att ha de mest högteknologiska företagen, spetsforskning och miljöteknik i den absoluta framkanten och att bli det mest jämställda och jämlika landet i världen."

På försvarsområdet ska "ett modernt totalförsvar" skapas för att möta utmaningarna. Stefan Löfven sa i dag att Sveriges militära förmåga ska öka successivt och att de internationella samarbetena ska fördjupas, särskilt med Finland.

Regeringen ställer sig också bakom att en internationell kontaktgrupp bildas för att få ett slut på kriget i Syrien och främja FN:s fredsansträngningar, med stormakterna USA och Ryssland, regionala parter och EU som deltagare, enligt Löfven

Här hemma vill S/MP-regeringen bland annat:

  • Starta ett brett säkerhetspolitiskt arbete med flera partier inriktat mot "terrorism, digitala sårbarheter och epidemier".
  • Dra igång vad som beskrivs som en stor bostadspolitisk satsning. Investeringsstöd ska ges för att främja byggande av mindre och energieffektiva bostäder. Och stimulanspengar införs för byggnation av studentlägenheter. Kommuner som är särskilt duktiga på bostadsbyggande ska dessutom få byggbonus.
  • Utarbeta en ny forskningsproposition under året som ska ha ett tioårigt perspektiv. Enligt Löfven är målet att Sverige ska bli en av världens främsta forskningsnationer.
  • Ta fram en strategi för att skapa nya industrier.
  • Reformera det statliga riskkapitalet för att stödja innovativa företag i hela landet. Bolag i tidiga och växande skeden ska gå före.
  • Löfvén nämnde exempelvis att Innovationsrådet pekat ut områden som livsvetenskap, miljö och klimatteknik samt digitalisering.
  • Sysselsättningen ska öka genom en mängd olika åtgärder. Bland annat får Trafikverket som första myndighet i uppdrag att vid upphandlingar se till att dessa innebär att jobb ges till arbetslösa.
  • Satsa 3 miljarder på att höja lärarnas löner. Nationella proven i skolan ska digitaliseras och byråkratin minska. Ett nytt Kunskapslyft ska dras igång.

Statsministern sa också att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och nämnde ett nytt statligt stöd till el-bussar utöver den supermiljöbilspremie som tidigare meddelats.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt