Bitcoin-tekniken på väg bli rumsren

2015-11-25 11:29  

KRÖNIKA. Bitcoin har länge dragits med dåligt rykte. Jonas Ryberg anar att en förändring är på gång, åtminstone för blockkedje-tekniken bakom.

Om jag säger bitcoin är chansen stor att du associerar till fenomen som dark web, droger och pengatvätt. Eller så har du kanske en mer nyanserad bild och tänker också på kraftiga kurssvängningar och hackade handelsplatser. Är du inte själv en bitcoin-entusiast är hur som helst chansen att bilden som målas upp hos dig är överväldigande negativ.

Den uppfattningen kan det nu vara på sin plats att nyansera. Även om bitcoin fortfarande är ett ekonomiskt system med marginellt värde, just nu lite drygt en halv svensk julhandel totalt sett, så har tekniken bakom den senaste tiden fått många mäktiga anhängare.

Även om de svenska bankerna inte vill göra affärer med företag som jobbar med bitcoin så är intresset stort för att bygga egna handelssystem och system för att föra över pengar ovanpå den så kallade blockkedjan som ligger till grund för handeln med bitcoin.

Blockkedjan är en digital loggbok över alla transaktioner som görs med den digitala valutan, men tekniken kan i princip användas för att logga vilken elektronisk information som helst. Till skillnad från bankernas egen loggbok så är blockkedjan öppen för alla som vill läsa och att den stämmer verifieras av deltagarna i systemet.

Från att ha varit skeptiska till tekniken så jobbar nu banker som SEB, Nordea, Barclays och Goldman Sachs tillsammans i en grupp som kallas Distributed Ledger Group för att se hur de och andra finansinstitut kan använda tekniken. IBM är intresserade av att använda blockkedjan för säkerhet inom Internet of things och Microsoft accepterar sedan länge bitcoin som betalning vid köp av till exempel appar.

Nu går it-jätten ett steg längre och erbjuder en molntjänst för den som vill använda blockkedjeteknik. Tjänsten använder teknik från stiftelsen Ethereum som för något år sedan drog in 18 miljoner dollar i en uppmärksamman kampanj där de sålde sin egen digitala valuta som bygger på en version av blockkedjan där kontrakt skrivna i kod kan låsas fast.

Microsoft tänker att företagets molntjänst ska användas av finansiella organisationer som vill testa tekniken, utan att investera i den hårdvara som krävs. Men programmeraren Vitalik Buterin, som ligger bakom Ethereum, ser att tekniken kan användas också för mycket annat, till exempel att ersätta dagens företag. I stället för att skapa ett traditionellt företag så tänker sig Ethereum att tekniken kommer att användas för att bygga företag utan chef eller styrelse där alla i stället arbetar efter ett kontrakt som låsts fast i blockkedjan.

Den visionen kommer kanske inte att hålla för alla typer av företag.

Men klart är att vi kommer att få många mer spännande projekt baserade på tekniken bakom bitcoin, än vad bitcoin som virtuell valuta hittills kunnat leva upp till.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL