Besök i it-konsultens smarta hem

2015-09-21 09:51  

Hos familjen Marell tänds ljuset automatiskt på morgonen samtidigt som gardinen rullas upp. Häng med till en av alla deltagarna i tävlingen "Sveriges smartaste hem".

Redan vid ytterdörren märks att familjen Marells hus skiljer sig från de flestas. En blå lampa blinkar till då och då.

- Jag har en här inne också, säger Daniel Marell. Den visar att allt är som det ska.

Med det menar att husets "hjärna" - det egenutvecklade styrsystemet - är igång och har koll på belysning, dörrklocka, sensorer och annat i villan i Bromma utanför Stockholm.

Daniel Marell är en av de närmare 50 Ny Teknik-läsare som anmält sig till tävlingen "Sveriges smartaste hem". Genom att visa upp sitt hus hoppas han kunna inspirera andra, säger han och visar vägen uppför trappan till övervåningen.

Trappljuset tänds av en rörelsesensor. Andra lampor i huset är uppkopplade och kan programmeras så de tänds och släcks på vissa tider. I sovrummet tänds till exempel belysningen när det är dags att gå upp. Samtidigt hissas den elektriska rullgardinen upp.

- Egentligen behöver vi ingen annan väckarklocka, förklarar Daniel, men han har ändå planer på ytterligare en finess: Från Kina har han köpt hem viktsensorer som han tänker sätta under sängbenen och koppla till ett larm.

- Då vet datorn om man gått upp eller inte och påminner mer envetet om man ligger kvar.

Att göra livet lite enklare med smarta hem-lösningar är en hobby. Till vardags jobbar han om it-konsult. Erfarenheten av att bygga it-system har han utnyttjat när han skrivit programvaran som han även lagt ut som open source.

- Jag har jobbat med att bygga en bra bas så det är lätt att lägga till nya funktioner, säger han.

Systemet är bland annat kopplat till familjens kalender. På så sätt vet till exempel motorvärmaren när den ska slå på under vintern.

Utanför huset sitter flera kameror. Ringer någon på dörren hörs det i husets högtalare som ger olika ljud beroende på om det är på huvudentrén eller källardörren. Daniels mobil säger samtidigt "ding-dong" och ett meddelande visar på vilken dörr det ringer.

Är det mörkt på kvällen tänds belysning både utom- och inomhus när någon kommer hem. Temperatursensorer håller koll på värmen och är det över 20 grader drar takfläkten i sovrummet i gång när det är dags att lägga sig.

För att inte störa husets gamla stil har så mycket som möjligt av sladdar och datorer, bland annat en Raspberry Pi på varje våningsplan, gömts undan. Utanför köket har en dator byggts in i väggen och utanför entrén har både webbkameran och den blå-blinkande statuslampan fått ramar gjorda av gamla mässingsljusstakar.

Daniel Marell är långt ifrån klar med sitt smarta hem.

- Jag får nya idéer hela tiden och att-göra-listan är lång. Problemet är att få tiden att räcka till.

Du har väl inte missat resten av artiklarna i vår serie Sveriges smartaste hem?

Husets hårdvara

Raspberry Pi 2, centralenhet

Ubuntu 14.04 Linuxserver. Fångar och anlyserar bilder från webbkameror på kommando från centralenhet.

ADU 208 USB I/0

K8055 USB I/0

USB-RS232C-adapter till styrdator för bergvärmepump

Raspberry Pi med Razberry Z-wave gränssnitt, en per våning

En Raspberry Pi med USB-ljudkort per dörrklocka

Webbkameror

OWFS 1-wire bus med temperaturgivare, strömmätare och ljusgivare

 

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer