Baylan väntar med kärnkraftsbeslutet

2016-02-09 15:00  

Vattenfalls krav på slopad effektskatt fick inte något gehör på Energikommissionens möte förra veckan.– Vi ska först ta fram egna fakta, säger energiminister Ibrahim Baylan.

Vattenfalls vd Magnus Hall har hotat med att stänga ner alla kärnkraftverk om inte regeringen slopar den höjda effektskatten på kärnkraft.

I torsdags i förra veckan träffades Energikommisionen under tre timmar och då hade ”den nya effektskatten” lagts till som en punkt på mötesagendan.

Vad kom ni fram till när det gäller effektskatten?

– Kommissionen ställde sig bakom mitt förslag om att ge ett uppdrag till Energikommissionen att ta fram ett faktaunderlag. Som inte bara gäller kärnkraften, utan även vatten- och vindkraften, säger energiminister Ibrahim Baylan.

– Vi vill ha egna fakta på bordet innan vi fattar beslut.

Nästa möte för Energikommissionen är i mars och till dess ska utredningen vara färdig, uppger ministern.

Vad hade ni skilda åsikter om under mötet?

– Kärnkraftsfrågan har varit omdebatterad i 40 år, så det är klart att vi har olika åsikter.

– Men vi kan inte fortsätta så. Energisektorn behöver stabila förutsättningar som gäller på lång sikt, och det kräver blocköverskridande beslut.

– Energisektorn är klart pressad av teknikutveckling och allt lägre elpriser.

Betyder det att du förstår Vattenfalls vd Magnus Hall, när han säger att ”om inte kärnkraftsskatten tas bort helt och hållet kommer samtliga av våra reaktorer att behöva stängas”?

– Det vi beslutat i dag är att ta fram ett eget faktaunderlag innan vi bestämmer oss...

Vattenfalls vd kräver ett beslut före sommaren. Kommer han att få det?

– Jag har tidigare varit tydlig med att vi förhoppningsvis kan ge ett besked under våren. Som då ska vara baserat på fakta. Egna fakta.

Så även den senaste tidens debatt om skatten på vattenkraft kommer att tas upp?

– Ja, det underlag vi tar fram är en helhet. Och där ingår även vattenkraft och vindkraft.

Vad tycker du själv var det viktigaste ni kom fram till under mötet?

– Att vi bestämt oss för att arbeta över blockgränserna, eftersom det är en nödvändig garant för att försäkra både hushåll och industri får en väl fungerande energiförsörjning.

Det här är Energikommissionen

Energikommissionen tillsattes i mars 2015 för att ta fram ett underlag för en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning, med fokus på 2025 och framåt.

Kommissionen består av elva representanter från riksdagspartierna, med energiminister Ibrahim Baylan som ordförande, men också tre speciellt inbjudna – generaldirektörerna för Energimarknadsinspektionen, Affärsverket Svenska Kraftnät och Energimyndigheten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer