Båtklubben verkar för ett giftfritt båtliv – har skaffat borsttvätt

2015-10-07 05:00  
Christer Björkén Foto: Jörgen Appelgren

Borsttvätt av skrovet i stället för båtbottenfärg. Bosö Båtklubb utanför Stockholm går i bräschen för ett miljövänligt småbåtsliv.

Höstsolen värmer och det är vindstilla. I hamnen på Bosö Båtklubb på Lidingö utanför Stockholm kör Hans Blomqvist långsamt in motorbåten i den nyinvigda borsttvätten. Lennart Gibo som är driftansvarig finns på plats för att hjälpa till.

De gula roterande borstarna börjar snart röra sig utmed skrovet. Tio minuter senare är båtbottnen renskrubbad från havstulpaner och alger.

Sedan ett år tillbaka förbjuder klubben användningen av båtbottenfärger. I stället erbjuds borsttvätt till en låg kostnad. Sedan tvätten kom på plats har över 200 av klubbens 700 båtar skrubbats rena i anläggningen.

– Tar man miljöbalken på allvar och vill verka för att gifter inte sprids i miljön är det självklart att förbjuda målning med båtbottenfärger, säger Christer Björkén, miljöansvarig på Bosö Båtklubb och miljösamordnare för de elva båtklubbar som finns på Lidingö.

I borsttvätten rengörs skrovet medan båten ligger i vattnet. Allt som skrubbas bort – färgflagor eller havstulpaner – samlas upp i en underliggande bassäng. Tvättresterna tar kommunen hand om i en miljöstation.

Förbudet mot båtbottenfärger i kombination med en tvätt som klarar båtar upp till 40 fot (13 meter) gör båtklubben unik i Sverige.

– De ligger i bräschen bland båtklubbar när det gäller miljöarbetet, konstaterar Britta Eklund, forskare vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet.

Nu går klubben vidare mot nästa mål. Tillsammans med forskare och företag som erbjuder andra miljövänliga alternativ till båtbottenfärger är de med på en ansökan hos Vinnova om pengar till en testbädd för småbåtar. Tanken är att klubbens medlemmar ska få utvärdera olika tekniker att hålla skroven helt rena.

– Till år 2020 ska alla båtar i klubben vara skrovrena, det är målet, säger Christer Björkén.

 

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer