Badrummen ska byggas i egen fabrik

2016-02-24 12:13  
Alla våtrumsgolven görs redan i komposit i Lindbäcks fabrik. En finess är fästet för att sätta fast toalettstolen utan att behöva göra hål i tätskiktet. Foto: Marie Alpman

För att spara tid i husfabriken ska badrummen lyftas in som färdiga moduler. Badrummen med tätskikt i komposit tillverkas av ett nytt, eget bolag.

I dag kaklas och inreds badrummen på linan i Lindbäcks hus­fabrik, en tidskrävande process. Men med start senare i år ska företaget testa att i stället lyfta in färdiga badrum.

– Det blir en modul i modulen, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Bygg.

Badrummen ska byggas av det nystartade företaget Podcom i Öjebyn utanför Piteå. Podcom bildades efter att Lindbäcks köpt kompositföretaget Blatraden. De båda företagen har samarbetat under några år för att utveckla våtrumsgolv i kompositmaterial.

Läs mer:

Läs mer: Ökar volymen med ny superfabrik

Redan i dag görs alla badrumsgolv av kompositen som består av glasfiberarmerad polyester på ömse sidor om en skumkärna.

En av fördelarna är att badrumsmodulen blir förhållande viss lätt. På sikt ska kompositen tillverkas helt i förnybara material. Podcom deltar i flera forskningsprojekt för att till exempel utveckla ett förnybart skummaterial av ­nanocellulosa.

Lindbäcks är inte ensamt om att utveckla modulbadrum. Ny Teknik har tidigare besökt företaget Part i Kalix som tillverkar tusentals badrum per år med industriella metoder och som levereras bland annat till hotell.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Marie Alpman

Mer om: Lindbäcks Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer