Övriga nyheter

Automationen får inte tappa fart

Det finns potential att automatisera mer, framförde systemintegratörerna. Gästkrönikören instämmer i detta.
Ulf Helles är vd för Aventics, styrelseledamot i Svenska Automationsgruppen och ledamot i tankesmedjan Automathink.

KRÖNIKA. Vi är några inom industri, akademi och politik som om och om igen påtalar vikten av att svensk industri fortsätter att automatiseras. I det senaste numret av denna bilaga var det företrädarna för systemintegratörerna som beskrev detta.

En ökad automation gör svensk industri mer konkurrenskraftig i jämförelse med lågkostnadsländer vad gäller produktionskostnad och produktkvalitet. Detta hoppas jag att de flesta vet och förstår. Vad som kanske inte är lika självklart för den breda massan är att automation skapar arbetstillfällen. Jag läser och hör ofta att robotarna tar våra jobb. Detta är helt fel, visar flera undersökningar som gjorts de senaste åren. Sedan den industriella revolutionen startade i Storbritannien i slutet av 1700-talet har belackare hävdat att utvecklingen hotar arbetstillfällen. Med facit i hand vet vi att de haft fel.

På kort sikt försvinner arbeten om man automatiserar en tillverkningsprocess. Pelle som stod och matade maskinen med råmaterial blir utbytt mot en robot eller en specialbyggd utrustning som matar maskinen i stället för Pelle.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här