Populärteknik

Astronomerna avslöjar: Explosion av stjärnor i Vintergatan

En ny bild av Vintergatans mittpunkt med en vinkelupplösning av 0,2 bågsekunder, vilket motsvarar att se en fotboll i Malmö från Göteborg. Foto: ESO/Nogueras-Lara et al.
En ny bild av Vintergatans mittpunkt med en vinkelupplösning av 0,2 bågsekunder, vilket motsvarar att se en fotboll i Malmö från Göteborg. Foto: ESO/Nogueras-Lara et al.

För en miljard år sedan ägde en våldsam period rum i centrum av vår galax. Hundratusentals stjärnor exploderade och motsvarande 100 solar bildades varje år, visar en ny studie.

Publicerad

Astronomerna vid Europeiska sydobservatoriet (ESO), en organisation med teleskop placerade på södra halvklotet, har avslöjat nya detaljer om uppkomsten av stjärnor i Vintergatans mitt.

Bilder av centrum på spiralgalaxen har tagits med ett särskilt instrument på ESO:s teleskop i den chilenska Atacamaöknen. Bilderna har en vinkelupplösning av 0,2 bågsekunder – det är som att kunna se en fotboll i Malmö från Göteborg.

Explosion av aktivitet

Av bilderna kan forskarna se att dramatiska epoker har utspelat sig i vår galax liv.

Studien, som publiceras i tidskriften Nature Astronomy, visar att 80 procent av stjärnorna i de centrala delarna bildades relativt tidigt, för mellan 8 och 13,5 miljarder år sedan.

Detta följdes av en tidsperiod på 6 miljarder år då väldigt få stjärnor föddes, vilken avslutades med en explosion av aktivitet för omkring 1 miljard år sedan.

Under runt 100 miljoner år bildades då stjärnor med en massa motsvarande flera tiotals miljoner solar i de centrala delarna. För närvarande bildas stjärnor i Vintergatan motsvarande massan av en eller två solar per år – i hela galaxen.

Använder all gas

Förhållandena under denna tid måste ha liknat det som sker i en så kallad starburstgalax, vilket är när en galax använder all gas och stjärnor kan bildas hundra gånger snabbare än i en normal galax, säger Francisco Nogueras-Lara, som lett studien vid Andalusiens institut för astrofysik i Granada, enligt ett pressmeddelande.

"Det här utbrottet av aktivitet, som måste ha resulterat i explosioner av mer än hundratusen supernovor, var antagligen en av de mest energitäta händelserna i Vintergatans historia", konstaterar Francisco Nogueras-Lara.