Astra Zeneca vill skapa nytt forskningsinstitut

2013-07-01 09:38  

Astra Zeneca säljer toxikologiskt laboratorium. Syftet med affären är att skapa ett nytt forskningsinstitut.

Astra Zeneca säljer sitt toxikologiska laboratorium i Gärtuna i Södertälje. Köpare är Acurum, ett samägt bolag bildat av Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM och Peab.

I ett pressmeddelande skriver Astra Zeneca att syftet med affären är att skapa ett nytt forskningsinstitut, Swedish Toxicology Institute (Swetox).

Köpet omfattar 42000 kvadratmeter lokaler med totalt 80 olika laboratorier.

Astra Zeneca meddelade i februari i fjol att bolaget skulle lägga ner sin forskningsenhet i Södertälje.

Det nya toxikologiska forskningscentret ska bli en gemensam resurs för forskare från Karolinska Institutet, KTH, Chalmers, Lantbruksuniversitetet i Uppsala samt Göteborgs, Lunds, Uppsala, Umeå, Linköping och Stockholms Universitet.

"Den här satsningen är ett sätt att ta tillvara de unika förutsättningar som Sverige har för målinriktad toxikologisk forskning inom läkemedelsutveckling och miljötoxikologi", säger professor Harriet Wallberg Henriksson, som leder samordningen av de tio universiten, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen har med stöd från Vinnova varit drivande för att samordna olika intressenter, för att utrustning och kompetens ska kunna tas tillvara.

"Vi är väldigt glada över att nu kunna presentera den här lösningen och att de här fantastiska lokalerna åter kan komma till användning", säger Anders Ekblom, vd för Astra Zeneca Sverige, i pressmeddelandet.

TT / Ny Teknik

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer