Övriga nyheter

Assange lämnas ut till Sverige

Julian Assange
Julian Assange

Storbritannien lämnar ut Julian Assange till Sverige. Frågan avgjordes med rösterna 5-2 avgjorde i den brittiska högsta domstolen i dag.

Publicerad

För en stund sedan meddelade den brittiska högsta domstolen med ordföranden Lord Nicholas Phillips att en majoritet av rättens ledamöter fällt ett avgörande angående wikileaksgrundaren Julian Assange.

Han ska nu lämnas ut till Sverige för att förhöras av svenska åklagare och utredare. Men han och hans advokater får 14 dagar på sig att granska domstolens beslut.

Julian Assange försvarsadvokater hade hävdat att det inte räckte med att en svensk offentlig åklagare i Sverige begärde honom utlämnad till Sverige.

De hävdade att orden "traditional authority" i den brittiska lagtexten, som bygger på EUs utlämningsregler, som så att bara en domstol eller en domare, kan utfärda en begäran om utlämning.

Detsamma ansåg två av ledamöterna i den brittiska högsta domstolen.

Men fem av domstolens ledamöter ansåg att ordalydelsen också inkluderade offentliga försvarare. Det brittiska formuleringen "traditional authority" är en översättning av franskans "autorité judiciale", vilken är ett vidare begrepp som inbegriper offentliga åklagare, uppgav domaren i dag.

Domstolen avfärdade därmed överklagandet från Julian Assange. Mannen bakom källskyddstjänsten Wikileaks anklagas för våldtäkt respektive flera fall av sexuellt ofredande av två unga kvinnor i Sverige.