Digitalisering

Assange kan tvingas svara via video

Julian Assange Foto: Salvatore Di Nolfi/AP Photo/Scanpix
Julian Assange Foto: Salvatore Di Nolfi/AP Photo/Scanpix

Ska misstänkta i brottmål i Sverige kunna förhöras via videolänk från utlandet? Om Högsta Domstolen beviljar prövotillstånd för Julian Assange kan det få betydelse i fler fall.

Publicerad

Ska polis och åklagare kunna hålla förhör med personer som är misstänkta för brott i Sverige men som befinner sig i utlandet - via videolänk?

Ja, den frågan kan nu komma att prövas i Högsta Domstolen, HD, som utfärdar vägledande, eller prejudicerande, beslut för rättsväsendet.

I dag onsdag ska revisionssekreteraren vid domstolen Kerstin Norman ge besked i frågan om prövningstillstånd vad gäller beslutet att häkta Julian Assange, mannen bakom Wikileaks.

- Jag utesluter  inte att jag kan komma med ett besked redan under onsdagen, säger hon till Ny Teknik.

Efter ett besök i Sverige i augusti misstänks Assange vara skyldig till sexuellt ofredande i ett par fall och en våldtäkt.

Själv förnekar han brotten och har sagt sig vara utsatt för en konspiration, som syftar till att stoppa  publiceringar av bland annat hemliga amerikanska dokument på Wikileaks.

Enligt Julian Assanges advokat Björn Hurtig, advokatbyrån Försvarsadvokaterna, lämnade hans klient Sverige med den svenska åklagarmyndighetens goda minne. Assange har nu häktats av både tingsrätt och hovrätt i sin frånvaro, då åklagaren önskar förhöra honom igen. Han är efterlyst i hela världen.

Detta samtidigt som Wikileaks i dagarna har börjat att publicera delar av en stor samling amerikansk förtrolig diplomatpost, vilket skapat häftiga reaktioner i USA. Myndigheter där utreder nu om Julian Assange begått brott i det sammanhanget.

Björn Hurtig har i medierna tidigare uppgett att hans klient gärna låter sig förhöras från utlandet via videolänk av svenska åklagare. Det skulle i så fall ersätta förhör av polis och åklagare.

"I dag är det inte ovanligt att domstolarna av bl a kostnadskäl låter såväl vittnen, målsägande som den tilltalade höras via videolänk, konstaterar han i brevet till HD.

Han uppger också att åklagaren sagt nej till att hålla förhör med hans klient "initialt".

Hurtig anser också att HD ska visa välvillighet eftersom den första jouråklagaren lämnade ut namnet på hans klient till medierna, varpå det spreds på internet med miljoner träffar på Google. Utelämnandet är anmält till Justitieombudsmannen, JO, och det lär pågå en förundersökning om brott, skriver Björn Hurtig.

Om HD dömer till Aassanges fördel kan det också få betydelse för andra misstänkta.