Assange beredd lämna asylen på Ecuadors ambassad

2014-08-18 10:42  
Julian Assange (till höger) bekräftade i dag under en presskonferens med Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño Aroca (till vänster om Assange) att Wikileaksgrundaren kommer att lämna Ecuadors ambassad snart. Foto: TT

Efter två år på Ecuadors ambassad i London kan Julian Assange vara på väg därifrån. - Jag ska lämna ambassaden snart, sa han i dag på en presskonferens.

Wikileaksgrundaren Julian Assange kan snart komma att lämna Ecuadors ambassad i stadsdelen Knightsbridge i centrala London, där han levt under politisk asyl i två år.

- Jag ska lämna ambassaden snart - men kanske inte av de skäl som Murdoch-pressen och Sky News uppger för tillfället, sa han vid en presskonferens i dag. Mer än så ville han inte berätta om bakgrunden.

De brittiska medierna har spekulerat i att hälsoskäl kan tvinga Julian Assange att ta sig till sjukhus inom kort och att han planerar att överlämna sig till brittisk polis.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño Aroca, som i dag satt sida vid sida med Assange, betonade att svenska åklagare inte åtalat Julian Assange för något brottsligt och han sa att det brittiska parlamentet nu ändrat landets lagar så att åtal krävs för utlämnade av personer till andra stater. Lagändringen trädde i kraft i juni i år.

Om rättegången kring Assanges utlämning till Sverige skulle ha ägt rum i dag skulle Storbritannien inte kunnat besluta om någon utlämning, uppgav han.

Ricardo Patiño Aroca sa också att Assange även fortsättningsvis får stanna som politisk flykting på ambassaden om han vill. Där har inget ändrats. Samtidigt vädjade han till omvärlden att reagera på situationen och respektera internationella regler om mänskliga rättigheter.

Den svenska åklagaren Marianne Ny vill ställa frågor till Assange angående påstådda sexbrott mot två kvinnor i Sverige. Men Ricardo Patiño Aroca uppgav besviket att hon och den svenska regeringen tackat nej till Ecuadors erbjudande om att komma till ambassaden i London och fråga ut Julian Assange där. Han uppgav också att utredningen i Sverige inte gått framåt ett dugg under de senaste två åren, vilket han menade inte var bra för de inblandade kvinnorna.

- Det är två förlorade år för alla, sa han. Det är dags att avsluta den här situationen.

Julian Assange visade också upp brev som jurist- och människorättsorganisationer skrivit till det amerikanska justitiedepartementet med krav och vädjanden om att USA ska lägga ned sin växande utredning kring Julian Assange angående Wikileaks-läckorna.

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer