”Ångrar mitt bidrag till framtiden”

2015-04-28 23:00  

Steve Wozniak, som grundade Apple tillsammans med Steve Jobs, är kluven till artificiell intelligens. Han är lyrisk över möjligheterna, men orolig för att maskinerna ska springa om oss.

Om ett par månader är det 40 år sedan Steve Wozniak satt framför sin hembyggda dator, kopplad till en tv, och skrev bokstäver på skärmen.

Prototypen var grunden till den första Appledatorn som han byggde själv året därpå, och början till en ny era i datorindustrin.

Trots det säger han att han är rädd för framtiden när Ny Teknik träffar honom vid mässan From Business to Buttons i Stockholm.

– Jag ångrar mitt bidrag till den, säger han och refererar till artificiell intelligens, AI.

– Datorer kommer allt närmare förmågan att tänka. Tänk om datorer får känslor, om de kan lösa problem i världen, och blir tio eller hundra gånger smartare än människor. Det är skrämmande.

Det avgörande steget blir om de kan programmera sig själva.

– Småbarn programmerar sig själva till att prata. Kan datorer lära sig prata på det sättet? Och lära sig att hålla ett glas utan att tappa det? De fungerar mer och mer som människor, till exempel med IBM:s hjärninspirerade chip Synapse. Och Google är på samma spår med Ray.

Han syftar på entreprenören, författaren och numera utvecklingschefen på Google, Ray Kurzweil, som anser att AI i nivå med människans kommer inom 20 år.

– Jag skulle säga 20 till 200 år. Men jag vill inte att de ska lyckas, och lyckligtvis, om det blir som jag tror, blir det inte i min livstid.

Men i all denna oro är Steve Wozniak samtidigt optimistisk över möjligheterna med AI. Ett område är utbildning. Han konstaterar att undervisningen blir effektivare ju mindre klasserna är. Han tänker sig att datorer skulle kunna spela en roll i undervisningen.

– Problemet är att de inte är tillräckligt interaktiva. När de blir medvetna skulle elever kunna gå fram i den takt de själva vill.

Ytterligare ett område inom AI är självkörande bilar. Han skulle faktiskt själv vilja utveckla en med böjbara skärmar längs väggarna så att den kunde växla utseende både på ut- och insida.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer