Anders Kjellström, Mölndal

2015-10-13 15:00  

Med extra isolering, nytt värmesystem och smart styrning har Anders Kjellström gått från 35 000 kWh per år till under 10 000 i sin 70-talsvilla. El köper han bara när priset är som lägst på spotmarknaden med hjälp av sitt egenutvecklade ”Behovsbo”-system. Styrbar led-belysning och smarta persienner är exempel på några av husets övriga funktioner.

Mest stolt över?

”Min ’Behovsbo’-metod för att styra uppvärmningen till timmar med lågt elpris. Nu vill jag inspirera andra och hoppas att en halv miljon villor med golvvärme byter ut sitt gamla styrsystem. Det kommer att vara ett måste om vi ska kunna ladda alla våra elbilar framöver.”

Största misstaget?

”Att vi från början höll all källkod för oss själva. Nu finns all kod att hämta på husets hemsida och genom de nätverk som byggs upp får vi erfarenheter och hjälp att förbättra koden.”

Önskelösning?

”Certifiera ’Behovsbo’-boxen enligt den kommande världsstandarden Thread. Vi kommer också att lägga ut instruktioner och videoklipp som visar hur en villaägare själv kan bygga och installera systemet.”

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer