Opinion

Alla söker ingenjörerna som tar sig an framtiden

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Funderar du på att göra en förändring i karriären i höst? Arbetsmarknaden för ingenjörer är extremt gynnsam, skriver tf chefredaktör Kalle Anrell.

Publicerad

Arbetsmarknaden för ingenjörer är extremt gynnsam. Det kan beskrivas så enkelt som att arbetslösheten är låg och efterfrågan är hög. Det är ingen nyhet för läsare av Ny Teknik.

För er som funderar på att göra en förändring i karriären i höst är vår undersökning i dag spännande läsning. De största ingenjörsarbetsgivarna låter precis som de låtit de senaste åren: Vi behöver tusentals ingenjörer i år.

Läs mer: Här finns 8 855 teknikjobb att söka

Fordonsindustrin i väst är en stor motor bakom denna ökande efterfrågan, både i de traditionella bolagen och i de nya konstellationer som dykt upp på senare tid. Volvo Cars är med nästan överallt – både i egen kraft och i samarbetet med Autoliv kring Zenuity och i Geely-koalitionen Cevt.

Att lösa problemen kring självkörande bilar lockar många talanger. När Zenuity ska gå från 0 till 600 har intresset varit överväldigande.

Efter många år av nedskärningar är ett bolag som Ericsson högintressant. Förra året sa forskningschefen Ulf Ewaldsson att de behöver 1 000 nya ingenjörer de kommande åren. Han angav att de ville ha unga medarbetare, som kan komma in med nya kompetenser. Redan i år räknar Ericsson med att anställa 300 stycken av dessa.

En av framtidens ingenjörer på Ericsson är redan anställd. Vår reporter Peter Ottsjö har intervjuat Anna Johansson. Här berättar hon om vilka fördelar det medför att vara uppväxt i en digital värld.

Nästa vecka är vi i Almedalen. Träffa oss och besök våra seminarier på O’Learys i Visby. Hela schemat finns på nyteknik.se/almedalen samt i den extra tidning som i dag kommer med Ny Teknik. Där hittar du också mycket mer läsning som redaktör Fredrik Karlsson styrt upp.

Det här är den sista tidning som jag är ansvarig för. I höst kommer Per Danielson att ta över Ny Teknik.

Jag vill passa på att tacka er alla för den här tiden och all rolig feedback som ni gett. Ni är Sveriges bästa läsare.