Digitalisering

Åklagaren: Häkta Assange!

Julian Assange Foto: Salvatore Di Nolfi/AP Photo/Scanpix
Julian Assange Foto: Salvatore Di Nolfi/AP Photo/Scanpix

Nu begärs Wikileaks grundare häktad misstänkt för våldtäkt. Det är samma åtal som tidigare lades ner nu som nu leder till begäran om att frihetsberöva mannen med många fiender.

Publicerad

Klockan 14.00 i dag inleds häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt mot Julian Assange, grundaren till Wikileaks.

- Han förnekar brott på alla de här punkterna, säger den misstänktes advokat Björn Hurtig, till Aftonbladet.

Advokaten meddelar att han vet var Assange befinner sig men uppger att han inte kan dela med sig av den informationen.

Det är överåklagare Marianne Ny som begär att tingsrätten ska häkta Assange i hans frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Misstankarna gäller en våldtäkt i Enköping, tre fall av sexuellt ofredande i Stockholm och Enköping och ett fall av olaga tvång i Stockholm.

Chefsåklagare Eva Finné lade för två månader ned förundersökningen mot Assange och skrev i ett pressmeddelande att ”det inte finns någon anledning att misstänka att han begått våldtäkt”.

Men åklagare Ny tog upp fallet igen då hon har nya uppgifter angående de påstådda illgärningarna.

Julian Assange:

Wikileaks ansikte utåt är född i Townsville i australiska Queensland 1971. Han har bakom sig en karriär som programmerare, hacker, journalist och han har varit bosatt i en rad länder. Själv beskriver han sig som chefredaktör för sidan Wikileaks.org och den som har sista ordet vid publiceringar.

Sidan står bakom en lång lista med tunga avslöjanden. Det senaste om krigsloggarna från Afghanistan beskrivs som en av de största läckorna i amerikansk historia. Julian Assange är en av dem som själv finaniserade Wikileaks tills man växte i början av 2010, då man blev beroende av pengar utifrån.