ÅF nyrekryterar till Förbifart Stockholm

2015-01-14 05:30  
Björn Östlund, affärsområdeschef för samhällsbyggnad inom ÅF. Foto: Ida Borg

Konsultföretaget ÅF, som har det största projekteringsuppdraget inom Förbifart Stockholm, har drabbats av ryckighet i arbetet och viss frustration har uppstått på grund av regeringens olika besked kring byggprojektet. Nu när bygget återstartar behöver bolaget nyrekrytera.

Det är byggentreprenörerna som har påverkats mest av regeringens olika beslut kring Förbifarten. När det gäller projekteringen har arbetet i många fall varit så långt framme att Trafikverket bedömde att det skulle kosta mindre att göra det klart.

Konsultföretaget ÅF har i konsortium med URS det största projekteringsuppdraget inom Förbifart Stockholm. Arbetet sysselsätter omkring 300 personer och handlar om att projektera trafikplatserna Akalla och Häggvik samt bergtunnlarna.

När regeringen fryste arbetet på Förbifarten höll ÅF och URS på med att ta fram förfrågningsunderlag till entreprenaderna. I vissa delar avbröts arbetet och medarbetarna placerades på andra uppdrag. Nu när bygget drar igång igen behöver ÅF rekrytera fler konsulter.

- Det ser jag som ett angenämt och trevligt problem, säger Björn Östlund, affärsområdeschef för samhällsbyggnad inom ÅF.

De olika beskeden från regeringen måste ha gjort arbetet ryckigt för er?

- Ja, men det är inget vi kan påverka. Tillsammans med Trafikverket har vi konstaterat situationen och planerat efter bästa förmåga. Det är inte helt ovanligt att det blir stopp av ett eller annat skäl i stora projekt, det kan till exempel ha att göra med tillstånd, så det måste man kunna hantera, säger han.

Har det skapat frustration hos medarbetarna?

- Ja, alla hos oss tycker säkert inte att det här har varit jättebra, men vi kan inte göra något åt saken. Och ibland är det bättre att man får mer tid eller en paus en stund om tidplanerna är pressade. Generellt har det inte varit så i det här projektet, men i vissa delar har det funnits lite positiv effekt, säger Björn Östlund.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer