66 familjer vill stämma staten för förorenat dricksvatten

2015-10-07 15:56  

Dricksvattnet i Kallinge förorenades av gifter från brandsläckningsskum. Nu står det klart att minst 66 familjer på orten vill driva en rättsprocess mot Försvarsmakten.

Kallingeborna har under en längre tid förberett en rättsprocess, bland annat genom att organisera sig i PFAS-föreningen.

PFAS står för poly- och perfluorerade alkylsubstanser, som är en stor grupp ämnen, varav en del har använts i brandsläckningsskum.

I samråd med advokatbyrån Carat bestämde PFAS-föreningen att minst 50 hushåll måste ställa sig bakom arbetet med att driva en rättsprocess innan man gick vidare. Beslutet togs främst för att sprida den ekonomiska risken med en rättstvist.

I tisdags hade 66 hushåll i Kallinge ställt sig bakom processen. Det innebär att de har betalat en avgift och skrivit under en fullmakt som intygar att advokatbyrån får företräda dem.

- Det är så skönt. Jag har lagt ner hur mycket tid som helst på att få folk att vakna och inse att det vi har drabbats av är allvarligt, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Därmed kan advokatbyrån sätta igång arbetet med att identifiera exakt vilka som processen ska drivas emot. Det kan röra sig om Försvarsmakten, som har övat med brandskum på F17 i närheten av Kallinge, vattenleverantören eller företaget 3M som har tillverkat perfluoroktansulfonat, som tidigare ingick i brandsläckningsskum.

PFAS-föreningen har tidigare berättat vilka baskrav den vill ställa mot svenska myndigheter. Det handlar bland annat om 50 000 kronor för kränkning till varje person som har förhöjda värden av PFAS och minst en kostnadsfri grundlig hälsokontroll årligen.

Forskare vid Arbets- och miljömedicin i Lund som har undersökt blodvärden hos Kallingeborna anser att de inte riskerar att bli sjuka på grund av gifterna i vattnet. Men advokat Johan Öberg vid Carat advokatbyrå tror att det ändå går att påvisa att de har lidit skada.

- Man kan ställa motfrågan om man vill eller inte vill ha de här ämnena i kroppen. Det finns omfattande forskning i USA som visar att det finns allvarligt förhöjda risker för olika typer av cancer med de här ämnena, säger Johan Öberg.

Under oktober månad räknar advokatbyrån med att inleda brevväxling med den eller dem som man identifierar som motpart.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Mer om: PFAS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer