3d-skrivare som inte stinker

2015-01-19 05:30  
Mats Moosberg har hittills sålt ett 70-tal av sin luktfria 3d-skrivare. Ljusstaken i bakgrunden är utskriven i en av dem. Foto: Niels Jonsson

Entreprenören Mats Moosberg upptäckte flera problem när han köpte sin första 3d-skrivare. Därför konstruerade han en egen – som varken stinker eller är svår att ställa in.

Det luktar inte i källarlokalen på Chalmers Innovation. Inget os, trots att flera 3d-skrivare är i full gång med att skriva ut olika plastprylar.

– Jag köpte en 3d-skrivare för två år sedan, faktiskt efter att ha läst en artikel i Ny Teknik. Men den stank. Jag fick ställa den under köksfläkten och tänkte att det här måste jag fixa, säger Mats Moosberg.

Han löste problemet med ett lätt undertryck under 3d-skrivarens kåpa och ett aktivt kolfilter för all luft som lämnar maskinen.

Våren 2013 startade han företaget Magicfirm Europe för att ta den nya, svenska 3d-skrivaren Zyyx till marknaden. Försäljningen startade i slutet av augusti. De som står på kontoret tillhör första omgången som levererats av legotillverkaren i Kina som även är delägare.

– Vi valde dem eftersom de redan tillverkar en bra 3d-skrivare under eget varumärke, säger Mats Moosberg.

Det var inte bara lukten som störde honom. Skrivaren som han köpt hem var också hopplöst svår att kalibrera. Även det problemet har de fem anställda på Magicfirm Europe löst.

Mats Moosberg öppnar luckan till en av skrivarna och lyfter ut själva byggplattan och pekar på olika finesser. Den är i glas vilket gör den helt plan. En plastbeläggning på ytan gör att det som ska skrivas ut sitter ordentligt fast. Plattan fästs med magneter i 3d-skrivaren och ställs in före leverans.

– Den mäter dessutom in plattan före varje utskrift. Det är bara att packa upp och börja skriva ut, försäkrar han och pekar sedan på skrivhuvudet som han också förbättrat för att minska risken för stopp.

Skrivaren kostar cirka 17 000 kronor och konkurrerar därmed med en uppsjö liknande 3d-skrivare.

– Det kan ju verka korkat att göra en till, men de flesta är ganska dåliga. Det går att göra stora förbättringar. Vi har en lång lista som vi jobbar på, säger Mats Moosberg.

Hittills har drygt 70 maskiner sålts. Kunderna är industridesigners, skolor, företag och privatpersoner.

– Alla borde ha en sådan här maskin på jobbet. Du konstruerar något och kan direkt se om det fungerar som du tänkt.

Magicfirm Europe

Gör: Luktfri 3d-skrivare.

Ort: Göteborg.

Grundat: 2013.

Anställda: 5.

Grundaren Mats Moosberg jobbade på det mycket omskrivna företag Array Printer som utvecklade en ny metod för vanliga 2d-utskrifter under 1990-talet.

Marie Alpman

Mer om: 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer