30-års-regeln – mer än bara slump?

2013-07-05 13:05  

Det tog 30 år innan datormusen slog igenom. Fenomenet går att hitta för flera uppfinningar.

Douglas Engelbart  skapade den första prototypen för datormusen 1963. 1968 höll han en historisk presentation (se Youtube-klippet längst ned i artikeln) där han presenterade sin uppfinning som skulle förändra världen. Trots en häpnadsväckande presentation det tog ändå närmare tre decennier för hans datormus att slå igenom.

1984 lanserade Apple en datormus, men DOS fortsatte att dominera, till dess att Microsoft utvecklade ett användarvänligt Windows i början av 1990-talet. Då började vi använda datormusen på allvar.

Microsofts forskningschef Bill Buxton hävdar att det inte är en tillfällighet att det tog 30 år innan datormusen slog igenom. Så lång tid brukar det ta för en datorrelaterad uppfinning gå från prototyp till kommersiell produkt.

Arpanet, internets föregångare, lanserades 1969. Det tog ungefär 30 år innan en bredare krets hade tillgång till det vi idag kallar internet.

Nästan lika lång tid tog för pekdatorn. Den första pekskärmen visades upp 1984. Det tog 23 år innan Iphone kom 2007 vilket följdes av Andoid 2008 och Ipad 2010.

Washington Post noterar att den första självkörande bilen skapades 2005 och att tekniken de senaste åtta åren gått snabbt fram. 30-årsregeln kan därmed användas för att uppskatta hur lång tid det tar för en produkt att gå från ax till limpa.

Om självkörande bilar följer samma trend som exemplen ovan så får vi se sådana bilar på marknaden omkring år 2020.

Den som inte orkar vänta på det kan läsa Eddie Pröckls reportage om när han försöker krascha Volvos testbil.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/JfIgzSoTMOs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer