Många svenskar tänder ljus vid anhörigas gravar under allhelgonahelgen. I år hade Svenska kyrkan också placerat ut 14 så kallade ljusträd runt om i Sverige, samt ett i Berlin i Tyskland.
När en besökare tände ett digitalt ljus på kyrkans bönewebb på svenskakyrkan.se kunde personen också välja att slå på en lampa i något av ljusträden, som fanns på kyrkogårdar och andra platser, bland annat vid Junibacken i Stockholm och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Alla träd var försedda med stillbildskameror och 4g-uppkoppling, så att besökaren kunde se när lampan gick i gång i realtid. Ljusinstallationerna styrdes av pyttesmå Raspberry Pi 2-datorer som var uppsatta i träden. Datakommunikationen sköttes via molnplattformen Hydna, som kan liknas vid en slags digital telefonväxel. Lamporna var konstruerade av två dioder som hade stoppats ned i urborrade blockljus.
– Det här var andra året som Svenskan kyrkan har sina ljusträd. Tanken från början var att koppla ihop den fysiska världen med den digitala. Nytt för i år var att det också startades en ljudinspelning med människor som pratar om sorg när man tänder ett ljus, säger Adam Wittsell, kreativt ansvarig på byrån Story by Machine, som tagit fram konceptet.
Enligt Svenska kyrkan tändes det cirka 30 000 ljus via hemsidan under allhelgonahelgen.
– Det är ett stort intresse och visar på ett behov av att uppmärksamma dem som inte längre finns bland oss, säger Mattias Nihlgård hos Svenska kyrkan.
Kampanjen pågick fram till den fjärde november.
Här fanns ljusträden
Berlin: Svenska kyrkans innergård
Borlänge: Kupolen
Göteborg: Drottningtorget
Helsingborg: Knutpunkten
Jönköping: Slottskyrkogården
Karlstad: Ruds kyrkogård
Kiruna: Folkets hus,
Linköping: Centrala griftegården
Malmö: Gustav Adolfs torg
Stockholm: Junibacken, Taverna Brillo
Umeå: Norrlands universitetssjukhus
Visby: Utanför Visby domkyrka
Västerås: Stora torget
Östersund: Frösö kyrkogård.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.