Elbilar

Nu rullar fyra miljoner elbilar i Europa

Nu rullar miljontals elbilar i Europa. Foto: Janerik Henriksson/TT
Nu rullar miljontals elbilar i Europa. Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet nya elbilar på europeiska vägar ökar snabbt och nu är antalet uppe i över fyra miljoner. Men utmaningarna är stora och bromsklossarna många, visar en färsk analys.

Publicerad

Det är länge sedan den första serie-elbilen rullade ut på den europiska marknaden. Men nu är suget desto större. Det framgår i en analys som Schmidt Automotive Research publicerat. För att nå en miljon bilar tog det hela åtta år, men sedan dess har det hänt grejer.

Efterfrågan ökade snabbt

Den första miljonen 2012–2020 bestod initialt endast av Tesla, BMW och Nissan. Först mot slutet av perioden broderades utbudet ut. Den andra miljonen tog sedan bara 16 månader. Den tredje miljonen elbilar nåddes på nio månader. Sedan mattades den snabba ökningen av något – vilket ledde till att miljon fyra också tog nio månader att uppnå.

Att det inte gick snabbare att komma upp i fyra miljoner elbilar i Europa vägar beror enligt analysfirman bland annat på halvledarbristen i branschen.

Foto: Schmidt Research
Foto: Schmidt Research

Så många elbilar säljs i år

Utsläppsregler är ett annat skäl till att vi inte kommer att få se en lika brant ökning av elbilar. Här syftar Schmidt Automotive Research på att den nuvarande minskning av genomsnittsutsläpp fram till 2025 är så pass liten att de stora koncernerna kan ta det lite lugnt.

I sin analys skriver företaget att man räknar med att antalet sålda elbilar i Västeuropa (EU innan utvidgningen 2004, plus Norge, Schweiz, Island och Storbritannien) kommer uppgå till 1,45 miljoner i år. Något som då skulle innebära 14,4 procent av den totala marknaden.

Att det nu finns fyra miljoner elbilar i Europa visar på hur stort intresset är för elektrifiering. Men jämför vi med Kina så kommer mer än fyra miljoner elbilar att registeras in – bara i år.