Industri

Hetaste tipsen inför årets Nobelpris

Organiska lysdioder, topologiska isolatorer och smärtan bakom chilipeppar tippas vara heta kandidater till årets Nobelpris.
Organiska lysdioder, topologiska isolatorer och smärtan bakom chilipeppar tippas vara heta kandidater till årets Nobelpris.

I början av oktober avslöjas vilka som får årets Nobelpris. Namn som surrar i luften är männen bakom organiska lysdioder och kvantmaterialet topologiska isolatorer.

Publicerad

Varje år vaskar det amerikanska företaget Thomson Reuters fram vilka forskare som har citerats mest under de senaste 20 åren. Efter att ha gått igenom vilka av dem som gjort grundläggande upptäckter som varit ”till stor nytta för mänskligheten” presenteras sedan en lista över årets hetaste nobelpriskandidater.

Metoden har varit framgångsrik. Förra året prickade företaget in pristagare i samtliga naturvetenskapliga pris.

I årets lista för fysikpriset pekar företaget ut männen bakom det hajpade kvantmaterialet topologiska isolatorer. I dem susar elektronerna på ytan fram utan motstånd medan resten av materialet är en isolator. Egenskapen beror på kvantmekaniska fenomen som är kopplade till elektronernas spinn och rörelse. Materialet har egenskaper som passar för att bygga kvantdatorer och annan elektronik där elektronernas spinn används för att lagra och bearbeta information.

In kvalar också forskarna bakom ferroelektriska minnen och material samt en laser som byggs upp av en nanotråd.

Heta områden för kemipriset är organiska lysdioder, tillverkningsprocesser för polymerer samt mesoporösa material. De senare är porösa material, med porer som är mellan två och 50 nanometer, som kan användas i allt från katalysatorer till biosensorer.

Bit i en chilipeppar och du upplever både hetta och smärta. Mekanismen bakom fenomenet har visat sig ha stor betydelse för att förstå svåra smärttillstånd. Området pekas nu ut som en kandidat för årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Det gäller även hur vårt dna styr vilka proteiner som våra celler tillverkar liksom upptäckten att runt tio procent av vår arvsmassa består av dna som har kopierats på ett sätt som liknar en kopiator som löpt amok. Upptäckten har kopplats till sjukdomar som autism och schizofreni.

Thomson Reuters hetaste kandidater hittar du här.

Elva dagar kvar

I nästa vecka tillkännages de tre naturvetenskapliga Nobelprisen.

  • Medicinpriset offentliggörs måndagen den 6 oktober, fysikpriset tisdagen den 7 och kemipriset onsdagen den 8 oktober.
  • Nobelpriset grundar sig på den svenska kemisten och industrialisten Alfred Nobels testamente från år 1895.
  • Prisutdelningen och Nobelfesten går av stapeln den 10 december, års­dagen då Alfred Nobel dog.
  • Prissumman för varje pris är 8 miljoner kronor. Priset har delats ut sedan år 1901.