Fordon

Nasas nya raketmotor kördes 500 sekunder i testriggen

Delarna i den uppgraderade versionen av RS-25 bygger i hög grad på ny teknik och nya tillverkningsmetoder som ska sänka kostnaderna. Foto: Nasa
Delarna i den uppgraderade versionen av RS-25 bygger i hög grad på ny teknik och nya tillverkningsmetoder som ska sänka kostnaderna. Foto: Nasa

I november ska raketmotorn lyfta Artemis 1 i en obemannad färd till månen. Nu har den uppdaterade motorn RS-25 körts i ett första test – i 8,5 minuter.

Publicerad

Den supertunga Nasa-raketen Space Launch System (SLS) kommer att förlita sig på en uppdaterad version av Space Shuttle Main Engine (SSME) – som utgjorde huvudmotorer i Nasas rymdfärjor, också kallad RS-25.

RS-25 har genomgått en rad uppdateringar genom åren, och Nasa har dragit igång en serie med sju tester som ska säkerställa att alla delar håller måttet under framtida uppdrag för Space Launch System.

Vid Stennis Space Center startades 28 januari utvecklingsmotor No. 0528 – och under cirka 8,5 minuter (500 sekunder) i A-1 Test Stand utvecklade RS-25 en kraft motsvarande 111 procent av vad huvudmotorn på sin tid presterade i rymdfärjan. Det rapporterar Nasa. Testet levererade viktiga data till Nasa och leverantören Aerojet Rocketdyne inför tillverkningen av den nya versionen av RS-25.

I november i år ska Nasas jätteraket lyfta Artemis 1 i ett obemannat uppdrag till månen då Orionkapseln ska lägga sig i omloppsbana i 6 dygn runt månen. 

RS-25 drivs av flytande väte och flytande syre.