Populärteknik

Superbillig modulsynt från Korg

Modulerna i Synth Kit kopplas ihop med magneter. Foto: Little Bits
Modulerna i Synth Kit kopplas ihop med magneter. Foto: Little Bits
Modulerna som ingår i Synth Kit. Foto: Little Bits
Modulerna som ingår i Synth Kit. Foto: Little Bits

En amerikansk tillverkare har tillsammans med japanska Korg presenterat en modulär synt som bara kostar en tusenlapp.

Publicerad

Innan syntarna blev så lättarbetade och billiga att de kunde användas för scenbruk var det stora analoga modulsystem som gällde. Ibland enorma vidunder som kunde fylla en hel studio och kosta hundratusentals kronor.

Den typen av syntar säljs fortfarande och är lika dyra. Det musikerna gillar är att alla enheter för att styra, skapa och bearbeta ljud är fristående moduler som kan kopplas ihop på valfritt sätt och forma ljud som aldrig tidigare hörts.

Men nu har japanska Korg tillsammans med Little Bits i USA lanserat en analog modulär synt som bara kostar motsvarande tusen kronor. Kvalitet och mångsidighet kan inte jämföras med de professionella systemen som säljs av exempelvis Buchla. Men grundprincipen är den samma. Fristående moduler som kopplas ihop för att skapa ljud.

Synten som nu presenterats heter Synth Kit och består i grundutförandet av tolv enheter som kopplas ihop med magneter på valfritt sätt. Bland modulerna som ingår finns exempelvis oscillator, filter, envelopegenerator, klaviatur, sequencer, delay och mixer. För den som vill experimentera och modifiera modulerna erbjuds kretsscheman och layouter för kretskorten.

Little Bits säljer sedan tidigare liknande byggsatser för allmänna elektronikkonstruktioner. Modulerna från dessa kan även användas tillsammans med syntmodulerna.

Synth Kit börjar säljas i december och i början av nästa år ska man även kunna köpa modulerna styckvis.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/vDxz8bpqOMU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>