Populärteknik

Bygg en klassisk synt i mobilen

Modulerna placeras i ett rack och kopplas ihop med virtuella kablar.
Modulerna placeras i ett rack och kopplas ihop med virtuella kablar.
Modulerna som ingår i gratisversionen av Modular Synthesizer.
Modulerna som ingår i gratisversionen av Modular Synthesizer.
För 49 kronor kan man köpa ett paket med dessa extra moduler.
För 49 kronor kan man köpa ett paket med dessa extra moduler.

Nu finns en app som återskapar de gamla analoga modulsyntarna i Ipad och Iphone.

Publicerad

Det finns hundratals syntappar för både Android och Apples mobila enheter.

Men bara en simulerar en klassisk analog modulsynt både grafiskt och funktionellt. Den heter Modular och har byggts av amerikanska Pulse Code.

Till skillnad mot många av de övriga avancerade syntapparna är den gratis i en grundversion som räcker långt.

De olika typerna av moduler som skapar, bearbetar och styr ljuden placeras i ett rack där de kopplas ihop med virtuella kablar. Sedan är det bara att spela på det likaledes virtuella klaviaturet. Men man kan även koppla in ett externt klaviatur som styr Modular via det standardiserade gränssnittet  midi som även kan användas för att styra de olika modulernas funktioner.

I gratisversionen finns 14 olika moduler som kan användas för att bygga ganska avancerade syntar. För 49 kronor kan man sedan köpa 11 ytterligare moduler för att få ännu större möjligheter i ljudskapandet.

Men var och en av modulerna kan användas i flera exemplar, även i gratisversionen.

Manualen som finns inbyggd i appen kräver en viss grundförståelse av hur en analog synt funkar. Men det finns instruktioner som visar hur man bygger upp en enkel första synt.

Det finns även andra syntappar med fristående moduler som dessutom är mer avancerade än Modular. Men de är inget för nybörjare och har ganska krångliga gränssnitt både grafiskt och funktionellt. Ingen av dem har heller ett utseende som inspirerats av de klassiska modulsyntarna från exempelvis Moog, Roland, ARP och Buchla. Exempel är Audulus för 229 krnor.

Modular finns bara för Apples Iphone, Ipad och Ipod Touch. Tyvärr är utbudet av avancerade syntappar för Android ganska begränsat. Men Sunvox och Jasuto är två bra modulalternativ.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/pSnS8ykzWj4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Så funkar analogsynten

Modular är som alla andra datorprogram digital men kan simulera de analoga kretsar som används i en synt. Dessa virtuella kretsar bygger upp de olika moduler som skapar och formar ljudet med hjälp av elektriska styrspänningar.

När en tangent trycks ner skickas en elektrisk spänning till oscillatorn (VCO) som formar en grundton som kan vara exempelvis en sågtands- eller sinusvåg. Den leds till ett filter (VCF) som på olika sätt dämpar eller förstärker övertonerna och ger olika klangfärg.

I förstärkaren (VCA), som styrs av enveloppgeneratorn (EG), formas tonens dynamik. En snabb attack (A) ger en gitarrliknande ton och en lång påminner om ett violinljud.

För att styra VCO, VCF och VCA används de elektriska spänningar som genereras av tangenterna, lågfrekvensoscillatorn (LFO) och EG:n. Olika spänningar ger olika tonhöjd i VCO, klangfärg i VCF och dynamik i VCA.

Då de olika modulerna arbetar inom samma spänningsintervall kan de kopplas samman på olika sätt och styra varandra. När exempelvis LFO styr VCO fås ett vibrato och om den i stället kopplas till VCF ger det ett svepande ljud.