Populärteknik

Får du gåshud av musik? Din hjärna kan vara unik

Artisterna Beyoncé och Justin Bieber. Foto: TT / IBL
Artisterna Beyoncé och Justin Bieber. Foto: TT / IBL

Brukar du få gåshud när du lyssnar på musik? Då kan din hjärna vara unik.

Publicerad

Ett tungt beat, ett lysande gitarriff, skönsången, eller det där sköna bluesgunget.

Oavsett vad som är din grej när det kommer till musik – får du gåshud när du lyssnar på det kan det vara ett tecken på att din hjärna är unik.

Forskningsassistenten Alissa Der Sarkissian vid University of Southern California fick själv denna underligga känsla när hon lyssnade på låten "Nude" av Radiohead.

– Jag kände att min andning gick i takt med sången, mitt hjärta slog långsammare och jag kände mig bara mer medveten om låten – både med mina känslor och kroppens svar på det, säger hon.

Som student på Harvard undersökte hon det här fenomenet tillsammans med sin vän och doktorand Matthew Sachs. De ville se hur hjärnaktiviteten fungerar för de som får gåshud som en kroppslig reaktion på musik, och de som inte får det.

I studien som förra året publicerades i tidskriften Social Cognitive and Affective Neuroscience kom man fram till att personer som får gåshud har fler fibrer som binder samman hörselbarken med de delar av hjärnan som processar känslor. Detta gör att dessa två områden kommunicerar bättre vilket innebär att människor som får gåshud upplever intensiva känslor på ett annorlunda sätt än dem som inte gör det.

Det här är ett särskilt intressant fenomen för psykologer och forskaren på området eftersom de inte hittar någon tydlig evolutionär fördel i att uppskatta musik i denna grad.