Populärteknik

Ankare och punkt hittar låten

Hur hittar appen musiken? Ny Tekniks läsare har svaret. Foto: TT
Hur hittar appen musiken? Ny Tekniks läsare har svaret. Foto: TT

TEKNIKFRÅGAN. Hur identifierar appen låten? Ny Tekniks läsare löser en musikgåta.

Publicerad

Läsarfråga:

Jag har en app som heter Soundhound i min mobil. När jag hör en härlig låt så sätter jag på den, och strax får jag reda på vad låten heter, vem som sjunger, vad bandet heter och så vidare.

Men hur sjutton går det till?

Erik

Läsarsvar:

1. En bit av låten spelas in till en signal som visar ljudvågen över tid. Den omvandlas till ett spektrogram, som visar intensiteten av alla frekvenser ljudet är uppbyggt av, även detta över tid. Omvandlingen görs med så kallad STFT, korttids-Fouriertransform.

2. I spektrogrammet letar man efter vissa punkter kallade "toppar", specifika frekvenser som har förhållandevis hög amplitud vid ett visst tillfälle. Varje punkt representerar en frekvens och en tidpunkt. Uppsättningen punkter man hittar i spektrogrammet kallas fingeravtryck och skickas till musiktjänsten.

3. Några av punkterna i fingeravtrycket väljs ut som "ankare", resterande punkter associeras med ett visst ankare. De räknas om så de visar tid och frekvens i förhållande till sitt ankare.

4. Varje par av ankare och punkt bakas om till ett heltal. Ankarets frekvens, associerade punktens frekvens och tiden det gått mellan dem bakas in i detta tal. Vi har nu en liten mängd heltal.

5. Tjänsten letar i sin databas efter poster rubricerade med de heltal som hittats, för att se vilka låtar som har just dessa. Ganska många låtar kan dela samma heltal.

6. Man väljer sedan den låt vars punktpar passar bäst in på de punktpar som räknats fram från vår inspelning. Detta görs genom att se vilken av låtkandidaternas punkter som passar bäst in i sekvens. Det krävs alltså att flera punkter passar in och att de kommer i rätt ordning och i rätt tid.

Hoppas detta hjälper någon nyfiken!

Marcus L

Här hittar du fler läsarkommentarer.

Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.