Fordon

Nu börjar Tesla ta betalt för uppkoppling i bilen

Foto: Imaginechina
Foto: Imaginechina

Nu börjar musikstreaming och livekartor kosta. Den som vill ha alla Teslas uppkopplade funktioner kommer att få betala runt 100 kronor i månaden.

Publicerad

Tesla-ägare kommer snart att få börja betala en månadsavgift om de vill fortsätta ha tillgång till alla bilens uppkopplade funktioner, rapporterar Electrek. Paketet, som kallas Premium Connectivity, kommer att kosta 9,99 dollar i månaden, vilket borde landa kring 100 kronor i Sverige.

I betalmodellen ingår livekartor med satellitvy, möjligheten att streama musik och annan media, att använda webbläsaren och att få mjukvaruuppdateringar via mobilnätet (OTA).

Den som vill slippa betala månadsavgift kommer att få nöja sig med enklare kartfunktioner och att streama sin musik över Bluetooth. Mjukvaruppdateringar måste ske via en wifi-uppkoppling, förutom kritiska säkerhetsuppdateringar som kommer att fortsättas skickas ut gratis till alla Tesla-ägare.

Äldre bilar kommer dock att fortsätta att få nättjänsterna gratis. Alla Teslor som beställts till och med den 30 juni 2018 kommer att behålla premiumtjänsterna kostnadsfritt, enligt Teslas hemsida.

Redan 2014 meddelade Tesla att onlinefunktionerna så småningom skulle börja kosta pengar, och förra sommaren förtydligades vad som skulle ingå i standard- och premiumvarianten.