Övriga nyheter

Svindlande pixlar med Nokia

Flera tekniska finesser förklarar den goda bildkvalitén i Nokia 808. Foto: Nokia
Flera tekniska finesser förklarar den goda bildkvalitén i Nokia 808. Foto: Nokia

NY TEKNIK TESTAR. Nokia 808 Pureview är en kameramobil med svindlande 41 megapixlar. Men punkterna används inte i första hand till stora bilder. Den stora fördelen är zoomen, som klarar skärpan i bilderna.

Publicerad

Megapixelracet har pågått länge. För tillverkarna är det en absolut siffra som är lätt att kommunicera mot konsumenterna. Många megapixlar har blivit synonymt med bra bilder, även om det i allra högsta grad är en sanning med modifikation.

Med 808 Pureview tar Nokia ett rejält kliv och höjer bildsensorns upplösning till 41 megapixlar. Det innebär att kameran kan leverera bilder som mäter 7 728 x 4 354 punkter.

Men det är inte så den är tänkt att användas.

I standardläge väljer man i stället mellan tre mer normala alternativ: 3, 5 eller 8 megapixlar.

Den stora sensorn innebär i stället att det här är en telefon där det är okej att zooma och som presterar bra under svåra ljusförhållanden.

I andra telefoner, med undantag från några enstaka modeller som försetts med optisk zoom, sker zoomningen digitalt, vilket resulterar i betydligt sämre bildkvalitet.

Med alla överskottspixlar i 808 är det plötsligt möjligt att zooma och ändå behålla skärpan i bilden. Hur mycket beror på vilken upplösning man valt. Med 8 megapixlar är omfånget 2x, med 3 är det 3,6x.

I kombination med en stor bländaröppning innebär detta dessutom att man kan få ett kort skärpedjup, vilket lyfter både närbilder och filmer. Plus också för hur zoomen kontrolleras. Inte med ett pincettgrepp som på andra telefoner, utan genom att svepa uppåt och nedåt på skärmen.

Men även med 808 blir bildkvaliteten bättre om zoomen inte används. Förklaringen är att kameran då kombinerar information från flera punkter i kamerasensorn till en enda punkt i den färdiga bilden. Det innebär bland annat att brusnivåerna minskar under svaga ljusförhållanden.

Inställd på full automatik tar kameran ofta bilder som är lite för kalla i tonen, och något underexponerade. Men med lite manuella val går det att komma tillrätta med.

Som telefon dras 808 med två stora svagheter. En rejäl utbuktning i telefonens överkant är resultatet av den nya sensorn, vilket innebär att den inte alls känns lika smidig som andra pekskärmsmodeller.

Och som operativsystem använder den Symbian Belle, ett alternativ som ligger en bra bit efter iOS, Android och Windows Phone vid det här laget.

Pureview – för bättre kamera

Kamera: 41 megapixel, filmar i full-hd.

Skärm: 4 tum, 360 x 640 punkter.

Minne: 16 GB, plats för minneskort på upp till 32 GB.

Operativsystem: Symbian

Storlek: 123,9 x 60,2 x 13,9 mm.

Vikt: 169 g.

Pris: Cirka 5 000 kronor utan abonnemang.

Både 808 och Lumia 920, den nya Windows-telefon som Nokia visade upp för två veckor sedan, har det som företaget kallar för Pureview. Det är olika sätt att förbättra telefonens kamera. I 808 sitter en högupplöst sensor medan Lumia 920 är ljuskänsligare tack vare teknik för bildstabilisering och stor bländaröppning.

Bra

En kameramobil där det inte är förbjudet att zooma.

Bra bilder även i sämre ljus.

Bra ljudupptagning när man filmar.

Dåligt

Klumpig och Symbian OS.