Populärteknik

Svenskar har bäst minne

Det svenska världsmästarlaget består av från vänster Marwin Wallonius, Yanjaa Altanty, Idriz Zogaj och Jonas von Essen. Foto: Idriz Zogaj
Det svenska världsmästarlaget består av från vänster Marwin Wallonius, Yanjaa Altanty, Idriz Zogaj och Jonas von Essen. Foto: Idriz Zogaj

Svenska minneslandslaget tog storslam i världsmästerskapen.

Publicerad

Vid världsmästerskapen i minne vann det svenska landslaget lagtävlingen och kammade hem ytterligare sju guldmedaljer.

Fem av dessa inklusive det individuella världsmästerskapet togs av Jonas von Essen som förra året blev den förste svensk att slå ett gällande världsrekord i minne. Då handlade det om grenen "Spoken Numbers" som enligt svenska minnesförbundet är den svåraste grenen.

I årets världsmästerskap som hölls i Kina öppnade Sverige starkt med fyra raka guld men låg trots detta bara tvåa i lagtävlingen, skriver minnesförbundet på sin sajt.

"Det oväntade hotet kom från Mongoliet som legat i hårdträning på hög höjd en månad, tio timmar om dagen inför VM".

Men svenskarna kom i kapp och i sista grenen krävdes att en av de tre svenskarna skulle klara av att memorera en hel kortlek på en minut för att vinna lagtävlingen.

"Då slår Jonas till med fantastiska 35,55 sekunder och säkrade segern för Sverige".

Här tog svenskarna guld

Några av grenarna där Sverige vann:

"Binära tal"

Här lyckades Jonas von Essen memorera 3 737 tal på 30 minuter.

"Ansikten och namn"

Efter att i 15 minuter ha granskat porträttbilder med tillhörande namn kunde Yanjaa Altantya räkna upp 184 namn när hon bara fick se bilderna.

"Talade siffror"

400 siffror lästes upp och efter det kunde Jonas von Essen räkna upp 307  av dem.

"Historiska datum"

Under fem minuter får de tävlande granska en lista med 150 årtal kopplade till fiktiva händelser. Jonas von Essen vann genom att minnas 104 av dem.