WWF kräver globalt plastavtal

2019-03-05 07:11  
En sköldpadda som tittar på en plastpåse i havet. Sköldpaddor misstar ofta plastpåsar för maneter. Foto: TT

Mängden plast i världshaven ökar stadigt. Årligen släpps 8 miljoner ton plast ut i världshaven.

– Det är viktigt att vi bryter trenden nu och får till ett globalt avtal, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden (WWF).

I samband med att plasten ska diskuteras i FN släpper WWF en ny plastrapport. Målet är att bidra till ett bindande globalt avtal för att få bort plasten i naturen. I rapporten framkommer att 8 miljoner ton plast årligen släpps ut i haven. Samtidigt har 270 marina arter hittats med skador orsakade av plast.

Omkring 100 kilo plast per svensk återvinns inte utan riskerar att hamna i naturen.

Mer plast i haven

– Vi har hittat plast i magsäckar hos stora valar, valhajar och sköldpaddor. Det var inget man hittade för 10 till 15 år sedan, säger Inger Näslund.

Hon påpekar att mängden plast i haven hela tiden ökar och att 80 procent av plasten kommer från land. Här i Sverige är det speciellt engångsartiklar och sugrör man hittar vid strandstädningar.

Läs mer: Mängden plast ökar trots åtgärder

Förutom den direkta skadan plasten orsakar djur, så bryts plast efter ett tag ner till mikroplaster.

– I forskningslaboratorium har man sett att små fiskar hellre väljer att äta mikroplaster än plankton. Det finns något i plasten som lockar, säger Inger Näslund.

Mikroplaster som senare kan hittas i fisken på vår tallrik. Hur sedan mikroplaster påverkar oss människor är inte helt klarlagt.

Hanteringen är boven

Metta Wiese, som jobbar med plastfrågor på WWF, säger att vi måste ändra vårt konsumtions- och produktionsmönster, minska engångsartiklar och satsa på plast som kan återvinnas.

– Det handlar om att vi alla har ett eget ansvar att dra ner på konsumtionen och att välja bort produkter med en massa plastförpackningar. Här finns ett värdefullt tillfälle att ta vara på, säger Metta Wiese.

Hon och WWF hoppas på ett globalt avtal för att minska plastläckaget till miljön.

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer