WHO-rapport visar: Kraftig ökning av extremväder

2017-10-31 16:39  
Orkanen Irma. Foto: TT

Extremt väder blir allt vanligare världen över – och utgör en allt större risk för människors hälsa. Situationen är på väg att bli akut, enligt en ny forskningsrapport.

(Artikeln har uppdaterats)

Torkor blir torrare, värmeböljor vanligare och regnet allt tyngre. Förra året inträffade 797 extrema väderhändelser världen över. Det är en ökning på 46 procent sedan 2010, visar en ny rapport från ett internationellt forskningssamarbete som publiceras i tidskriften The Lancet.

– Vi ser en allvarlig utveckling av hot mot människors hälsa, säger Maria Nilsson, docent vid Enheten för epidemiologi och hälsa vid Umeå universitet, som har varit med och lett en av forskningsgrupperna bakom rapporten.

Enligt rapporten gör klimatförändringar att en miljard människor kommer att behöva migrera under de närmaste 90 åren. I 87 procent av världens städer uppges luften vara för dålig. Och när jordbruken drabbas av värmeböljor kan det leda till undernäring.

– Om vi tittar på hälsorisker så är det höjda temperaturer, luftföroreningar, mer extremväder och en förändrad spridning av infektionssjukdomar. Det är de fyra stora blocken vi måste hålla koll på och anpassa oss till, säger Maria Nilsson.

Extrema väderhändelser följs av extrema kostnader. Enligt forskarna kostade förra årets händelser totalt runt 129 miljarder amerikanska dollar. Det gäller då endast materiella skador – inte skador på människor eller dödsfall.

Även i Sverige ökar riskerna, enligt Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog och i dag naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han pekar på stormen Gudrun (2005), översvämningar i Öresundsregionen (2011) och skogsbranden i Västmanland (2014).

– Det är tre saker som redan har hänt och som vi får räkna med kommer hända igen, säger han, och pekar på en ökande risk även för ihållande värmeböljor som slår hårt mot äldre, sjuka och barn.

– Sverige är ett av få länder i Europa som har varit helt förskonade från värmeböljor under 2000-talet.

Här regnar det också mer när det regnar, poängterar Holmgren. Samtidigt blir svenska grundvattennivåer allt lägre under torra perioder.

Forskarnas slutsats är att torkor, stormar och översvämningar kommer att inträffa allt oftare. De vill att rapporten ska skynda på politiska åtaganden på klimatområdet.

– Vad vi förstås vill se är en utfasning av fossila bränslen, att vi skyndar på det för att i stället öka utvecklingen av förnybara bränslen, säger Maria Nilsson vid Umeå universitet.

– Om man tittar på vad en privatperson kan göra för att minska utsläpp så är det också viktigt. Att vi funderar över vilka förändringar som är möjliga att genomföra sett till de förutsättningar vi har.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer