Miljö

VW: Nya miljökraven begränsar möjligheten att köra bil

Herbert Diess. Foto: Rudolf Simon

Om EU:s föreslagna utsläppsregler blir verklighet kommer VW Group och andra tillverkare bli tvungna att höja sina priser. Nu anser bolagets vd att de nya miljökraven innebär att vissa människor inte längre har råd att köra bil.

Publicerad Uppdaterad

Herbert Diess, vd för Volkswagen Group, besökte bilmässan i Detroit. Där varnade han för en negativ utveckling om EU genomför sina förslagna skärpningar av utsläppskraven. Målsättningen är att driva konsumenterna mot elbilar, men vd:n anser att miljömålen är för krävande – och han tror att konsekvenserna kan bli att bilkörning helt enkelt blir för dyrt för vissa konsumenter.

Kravet på tillverkarna är att den egna flottans samlade koldioxidutsläpp ska ligga på 60 gram per kilometer till år 2030. Volkswagen kommer möta skärpningen genom att höja sin försäljning av sina rena elbilar med 45-50 procent av gruppens totala volym. De traditionella bilköparna kommer givetvis inte ha några problem med att hantera prishöjningen, men vd:n varnar för att han inte vet hur stor del av européerna som kommer klara av att punga upp för en ny bil.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här