Vulkanexpert: ”Svårare beräkna aktiva vulkaner”

2018-06-04 17:23  
Arkivbild på lava som flödar upp ur en spricka i Kapoho, Hawaii, under det nu pågående vulkanutbrottet. Foto: TT / AP Photo / Jae C. Hong

Vulkanutbrottet nära Guatemalas huvudstad kom plötsligt, minst 25 personer är döda och många har skadats.

Landet ligger längs med en kedja av vulkaner och invånare och myndigheter lever med risken för ett utbrott – men aktiva vulkaner är ofta mer oberäkneliga, säger vulkanexperten Björn Lund.

Volcán de Fuego, "Eldvulkanen", har varit mer eller mindre aktiv sedan ett större utbrott 2012 då 30.000-33.000 människor evakuerades. Sedan dess ger den ständigt i från sig litet aska, rökmoln och gaser – något som gör det övervakande arbetet mer komplicerat, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

– Aktiva vulkaner är svårare att bedöma. Det är enklare om vulkanen är tyst – då blir det tydligare när någonting är på gång. Så var det till exempel innan utbrottet på Hawaii (på huvudön Big Island i början av maj, reds anm).

Hög vulkanisk aktivitet

Landet ligger längs med en kedja av vulkaner. ”Eldvulkanen” är en av tre aktiva och myndigheterna för ett kontinuerligt arbete med att kontrollera utvecklingen, förklarar Björn Lund.

Det handlar i huvudsak om att hålla koll på hur vulkanerna sväller, omkringliggande jordbävningar och gasutveckling. De senaste veckorna har rapporterats om flera explosioner i ”Eldvulkanen”, och nuvarande utbrott är det andra i år.

– Det tyder på en hög aktivitetsnivå. Jag tror att man nog varit ganska väl förberedd men att utbrottet den här gången kom väldigt plötsligt, säger Björn Lund.

Läs mer: Nya lavasprickor vid vulkan väcker oro på Hawaii

Han kan inte svara på huruvida landets varningssystem fungerat som det ska, men poängterar att händelseförloppet kan gå väldigt fort. Så fort att ett varningssystem kanske inte hinner med.

– Förmodligen handlar det om ett så kallat plötsligt pyroklastiskt flöde, det vill säga en ström av het sten som rinner ner för bergskedjan i upp mot 60-70 kilometer i timmen.

Gäller att vara informerad

Invånare lever med risken för vulkanutbrott – men turister är ofta sämre förberedda, säger Björn Lund. ”Eldvulkanen” ligger nära staden Antigua, ett populärt resmål känt för sina kaffeodlingar.

– Många åker dit för att klättra upp på vulkanerna, men då gäller det att vara väl informerad och veta vilka myndighetskanaler man ska hålla kolla på, säger Björn Lund.

Totalt finns 15-20 aktiva vulkaner runt om i världen.

Mer om: Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer