Vulkanen har nära nog förångat hela kratersjön

2020-01-20 16:13  

Utbrottet på Filippinerna skickade vattenånga till 14 kilometers höjd. Nu avslöjar finska satelliter att endast en liten spillra av Yellow Lake har överlevt.

En serie jordbävningar under hösten 2019 inledde förloppet, och den 12 januari i år sköt huvudkratern upp ett moln av ånga och aska till 14 kilometers höjd.

Taal-vulkanen ligger på Luzon, Filippinernas största ö med totalt 37,4 miljoner av landets invånare. Med cirka tio mil mellan Taal och Manilla föll aska över huvudstaden, har bland andra BBC rapporterat.

Vulkanen reser sig ur en 15x20 km stor sjö som i själva verket är en gammal supervulkan, vars kaldera (den krater som uppstår när en stor vulkan kollapsar) uppstod efter ett jätteutbrott för hundratusentals år sedan.

Läs mer: Över hälften av världens regnskogar ödelagda

Även i Taals huvudkrater brukade det finnas en tämligen väl tilltagen sjö. Den bidrog till intensiteten i januariutbrottet, där mötet mellan magma och vatten skapade explosioner av ånga.

Nu visar den finska satellitkonstellationen Iceye att kratersjön (Yellow Lake) i stort sett har försvunnit.

Iceyes system använder sig av elektromagnetisk strålning i de högre radiofrekvensbanden för att penetrera genom ångan och askan – och bilderna avslöjar att vulkanutbrottet bara har lämnat ett litet hörn av vatten efter sig.

En rad observationer av vulkanen har gjorts av ett antal satelliter. EU:s Sentinel-1 lägger flera bilder på varandra för att se hur mycket marken kring vulkanen deformeras.

Och franska satelliterna Spot-7 samt Pléiades-konstellatonen har visat hur mycket aska som har fallit ned och spridit sig på marken, bland annat på vulkanön. Bosättningarna på tidigare bilder är helt begravda efter utbrottet.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer