Vindar kan förklara minskat ozonlager

2018-05-30 09:07  
Jordens atmosfär sedd från rymden. Foto: Nasa

Det kan finnas en naturlig förklaring till varför ozonhalten i den lägre stratosfären har minskat, enligt en studie av Nasas satellitdata.

Ozon finns naturligt i atmosfären och skyddar oss mot farlig strålning. Det som brukar kallas ozonlagret är det skikt av ozon som finns på cirka 10-50 kilometers höjd, som skyddar oss mot den skadligaste UV-strålningen. Om ozonlagret skadas kan det påverka våra ekosystem negativt, med bland annat minskade skördar och störningar i näringskedjan i havet som konsekvens.

Mellan åren 1998 och 2016 har ozonhalten i den lägre stratosfären, från tropikerna till 60:e latituden, minskat. En teori från forskarhåll har varit att detta beror på utsläpp av klorflorkarboner, som bland annat finns i målarfärg.

Men enligt en ny studie, som grundar sig på satellitdata från Nasa, kan en möjlig förklaring till den minskade ozonhalten i stället vara naturlig variation, berättar Vetenskapsradion. Förflyttningen av ozonfattig luft ska enligt en datormodell ha ökat, från tropikerna och ut mot polerna.

Läs mer: Legendarisk klimatforskare ser ljust på framtiden

– Klimatsystemet är kaotiskt. Det finns sann slumpmässighet i själva meteorologin och det är sannolikt det som det beror på. Men vi behöver fler mätningar för att veta med säkerhet, säger Susan Solomon, professor i atmosfärskemi vid MIT, till Vetenskapsradion.

Studien har publicerats i Geophysical Research Letters.

Ania Obminska

Mer om: Ozonlagret Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer