Vattenverk kan få problem – algblomning påverkar dricksvatten

2018-08-13 10:43  
Arkivbild från 2010 med Algblomning i Pålsundskanalen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX/TT

Den utbredda algblomningen gör det svårare att garantera rent dricksvatten.

De giftiga blågröna algerna frodas vid höga temperaturer och har skapat problem för vattenverk i Sverige.

Vattenreningsverken riskerar att inte klara av att filtrera bort de giftiga ämnena vid riktigt stora ansamlingar av cyanobakterier, rapporterar P4 Östergötland.

Enligt Livsmedelsverket kommer ungefär hälften av Sveriges dricksvatten från sjöar och åar. De kommunala vattenreningsverken som hämtar sitt vatten från ytvattentäkter måste stå bättre rustade för att ta hand om giftiga alger och göra sårbarhetsanalyser av vattnet.

Problem lokalt

– Lokalt skulle det kunna bli problem på riktigt om vindarna blåser på ett sätt som gör att algerna trycks ihop och når under vattenytan. Då finns det en risk att vattenverkens filter inte klarar av att hantera mängden cyanobakterier, säger Pär Aleljung, rådgivare på Livsmedelsverket.

De giftiga blågröna algerna frodas av höga temperaturer i kombination med övergödning och har redan skapat problem för några vattenverk i Sverige, men Pär Aleljung påpekar att halterna av de giftiga ämnena i dricksvatten aldrig överstigit de tillåtna nivåerna.

Värre av klimatförändringar

Klimatförändringarna kommer dock att öka problemet med giftiga alger.

– Vi ser samma problem i resten av Europa. Utöver värmen kan kraftiga skyfall leda till större algblomning genom att fosfor frigörs ur mark och skogar och spolas ut i sjöar och vattendrag, säger Pär Aleljung.

Den som dricker vatten som innehåller giftiga cyanobakterier riskerar att få i sig stora mängder toxiner vilket kan leda till magproblem och leverskador, enligt Livsmedelsverket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer