Miljö

Värme bakom massdöd i australisk flod: ”Förödande ekologisk situation”

Bild på flodsystemet Murray-Darling i Australien. Foto: Flickr
Bild på flodsystemet Murray-Darling i Australien. Foto: Flickr

Uppemot en miljon fiskar tros ha dött vid flodsystemet Murray-Darling i Australien den senaste veckan.

Publicerad

Området har drabbats hårt av den extrema värme som rått. Sjunkande vattennivåer i kombination med uppvärmt vatten har fått algblomningen i floden att öka dramatiskt - vilket i sin tur har dödat fiskarna.

Nu är flodbankarna överfyllda med stinkande ruttnande fisk, och prognosen är att det kommer att bli ännu värre när värmeböljan fortsätter. Temperaturer på över 40 grader väntas i området i veckan som kommer. Flera arter, bland annat murraytorsken, som bara finns här, hotas av utrotning.

– Det är en förödande ekologisk situation, säger premiärminister Scott Morrison, vars regering skyller massdöden på torkan.

Så enkelt är det inte, säger kritikerna, som påpekar att flera regeringars och delstatsregeringars politik har tillåtit att flodsystemet har tömts på vatten, bland annat genom att tillåta mycket bevattning på odlingar i området, och att det ligger bakom krisen. Redan 2012 ska delstatsregeringen i New South Wales ha varnats för konsekvenserna av sina beslut i frågan, enligt Sydney Morning Herald.

– Miljarder har lagts på att förbättra bevattningen, men det är inget som har varit till nytta för allmänheten, säger Quentin Grafton vid Australian National University.

– Det är en skandal och det är dags att de ansvariga ställs till svars för den pågående katastrofen.