Varmare klimat kan halvera antalet växter och djur i artrika områden

2018-03-14 07:22  
Bilden till vänster är från 2016 då ytterligare en massblekning av korallerna vid Stora Barriärrevet dokumenterades. Till höger: Fjärilar i brasilianska Amazonas. Foto: TT / AP Photo / Eraldo Peres, Gustav Sjöholm / TT

Om medeltemperaturen på jorden höjs med 4,5 grader riskerar hälften av växt- och djurarterna i jordens mest artrika områden att försvinna lokalt, enligt en ny studie i tidskriften Climatic Change.

Studien bygger på olika modeller av hur arterna kommer att påverkas under olika klimatscenarier, varav 4,5 graders höjning är det värsta.

Det ligger i linje med prognoserna fram till 2100 om utsläppen av växthusgaser fortsätter att stiga som hittills utan att något görs för att stoppa dem.

Enligt forskarna, som är verksamma vid University of East Anglia i Storbritannien, James Cook University i Australien och Världsnaturfonden (WWF), riskerar Amazonas att förlora 69 procent av sina växter och en stor del av groddjuren. På Madagaskar befinner sig 60 procent av alla arter i farozonen.

Läs mer: 15 000 forskare varnar mänskligheten: ”Det är ett uppenbart problem”

I Medelhavsområdet är 30 procent av arterna i fara, medan 90 procent av groddjuren i sydvästra Australien riskerar att gå förlorade. Savannerna i det så kallade miombobältet i södra Afrika kan också bli utarmade.

– Arter som kan sprida sig och förflytta sig till nya platser drabbas i mindre utsträckning. Men de flesta växter, groddjur och reptiler klarar inte det, säger Olle Forshed, ansvarig för tropikskogar på WWF Sverige.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer