Varmare havsvatten dödar världens korallrev

2015-10-08 14:10  
Fotot visar samma område vid Samoa, före och efter korallblekning. Det vänstra foto är taget i december 2014, det högra i februari 2015. Foto: XL Catlin Seaview Survey /TT

Det rekordvarma vädret har orsakat världens tredje globala korallblekning.

Med start förra året har nu blekningen av korallrev blivit så spridd att den amerikanska myndigheten för hav och atmosfär, NOOA, uppskattar att 95 procent av de amerikanska korallreven kan drabbas. Det rapporterar Mashable.

Koraller är känsliga för temperaturförändringar och många arter ljusnar även vid relativt små förändringar. De senaste två årens varma somrar har därmed varit ödesdigra för reven. Den ljusare färgen beror på att korallens skelett exponeras när algerna som färgar dem i vanliga fall försvinner. Korallen dör inte alltid av blekningen, men blir känsligare för skador och sjukdomar.

När väderfenomenet El Niño slår till värmas det redan varma vattnet upp ännu mer, och så mycket som en tjugondel av världens korallrev förväntas dö, enligt Vetenskapsradion.

Reven utgör en viktig miljö för fler havslevande arter, när de dör drabbas även miljontals fiskare världen över.

Liknande händelser inträffade i samband med El Niño år 1998 och 2010.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer