Varmare hav snabbar på koralldöden

2018-01-05 07:20  
Foto: TT

Det har blivit nästan fem gånger vanligare att korallrev skadas av varma havstemperaturer sedan 1980. Det visar en ny studie av så kallad korallblekning – som drivs på av klimatförändringarna.

Allvarliga fall av korallblekning brukade inträffa en gång vart 25:e eller 30:e år. Nu inträffar de i genomsnitt vart sjätte år, enligt studien, som publicerats i tidskriften Science.

– Upprepade perioder av blekning på regional nivå och massdöd av koraller har blivit det nya normala runt om i världen medan temperaturerna fortsätter att höjas, säger Terry Hughes, en av artikelförfattarna.

Det är vid plötsliga höjningar av vattentemperaturerna som alger i korallerna stressas och stöts ut. Om reven utsätts för alltför stark värme under lång tid dör de till slut, och kvar blir vita kalkskelett.

Läs mer: Värsta koralldöden hittills i Stora Barriärrevet

– Det tar minst ett decennium att ersätta till och med de snabbast växande arterna, säger Andrew Baird, en annan av artikelförfattarna.

Studien analyserar korallblekningar på 100 platser runt om i världen mellan 1980 och 2016. Många av skadorna uppstår i samband med väderfenomenet El Niño. Men korallblekningen drivs också på av klimatförändringarna, enligt forskarna.

Koraller erbjuder skydd och livsrum åt fisk och andra sjölevande djur, och utgör en källa till inkomst för människor inom turism- och dykindustrin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer