Världsanalys: Här är världens mest klimatutsatta skogar

2022-09-02 08:44  
Forskare har identifierat skogsområden i världen som är extra utsatta för klimatförändringar som kan leda till skogsbränder. Bland annat pekas Kanada ut, som bland annat drabbades av skogsbränder i fjol (bilden). Arkivbild Foto: Kayle Neis/The Canadian Press/AP/TT

Hur påverkas jordens skogar i en värld allt mer påverkad av klimatförändringar? Det har en rad forskare nu kartlagt efter en heltäckande riskanalys av skogarnas framtid.

Stigande temperaturer kan resultera i torka, bränder och insektsangrepp i världens skogar. Nu har ett internationellt forskarlag för första gången någonsin analyserat skogarnas riskfaktorer.

Genom att sammanställa information från olika källor som artiklar, satellitbilder och klimat- och vegetationsmodeller har forskarna lyckats kartlägga skogarnas framtida klimatrisker och sammanställt kartor med så kallade hotspots, det vill säga områden som kommer att vara extra utsatta de kommande 80 åren.

Oviss framtid

"Skogar i det sydboreala bältet på norra halvklotet, till exempel Kanada och stora delar av Ryssland, kommer att leva farligt. Men även skogar i tropiska Afrika och delar av Amazonas", säger Thomas Pugh, naturgeografiforskare vid Lunds universitet, som är ett av lärosätena bakom den nya studien, i ett pressutskick.

Läs mer: Fem heta klimatfrågor – så tycker partierna

I andra delar av världen är framtiden mer oviss då olika tillvägagångssätt för att bedöma klimatrisker ger olika svar.

Ingen garanti

Forskarna räknar med att världens skogar i allt högre grad kommer att få uppleva ett klimat de inte är vana vid. Även om man tror att de flesta skogarna kommer att anpassa sig till klimatförändringarna finns ingen garanti för att framtidens skogar kommer att lagra lika mycket koldioxid eller erbjuda samma nivåer av biologisk mångfald som i dag.

"Skogarna kommer inte att rädda oss från klimatförändringarna. Det är upp till oss att få ner koldioxidutsläppen. Men det är viktigt att vi fortsätter forska på hur framtidens skogar, och i förlängningen vi människor, kommer att påverkas av ett förändrat klimat", säger Thomas Pugh.

Studien har publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer