Världens kuster lägre än vad forskarna trott

2019-10-30 08:40  
I genomsnitt är felberäkningen två meter, enligt en ny studie publicerad i Nature. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler människor än vad man tidigare trott riskerar att drabbas av klimatrelaterade havsnivåhöjningar, rapporterar Vetenskapsradion.

Anledningen är att världens kuster inte är lika höga som tidigare beräkningar visat. Forskarna bakom en studie som publiceras i Nature Communications har funnit ett fel i satellitdata som använts för att uppskatta höjden på kusterna. I genomsnitt är felberäkningen två meter.

Konsekvensen blir att minst dubbelt så många människor som man tidigare trott bor i områden som riskerar att drabbas av framtida översvämningar när havsnivån höjs.

Läs mer: Industrin ber regeringen öka klimattempot: ”Fördröjs”

– Jag är personligen övertygad om att just de globala havsytehöjningarna kommer att bli det allvarligaste globala problemet i framtiden, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till Vetenskapsradion.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer