Världens banker minskar sitt stöd till fossil energi

2021-03-30 07:20  
Ett kolkraftverk i tyska Gelsenkirchen. Arkivbild. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Investeringar i fossila energiprojekt har kraftigt snörpts åt av världens utvecklingsbanker. Deras stöd till fossil energi minskade med 40 procent mellan 2018 och 2020, jämfört med hur det såg ut åren innan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är en förändringstakt som det faktiskt är svårt att hänga med i nu, säger Måns Nilsson, vd Stockholm Environment Institute, till radion.

Grön energi fick förra året fyra gånger mer stöd, jämfört med fossila energiprojekt. Siffrorna kommer från en studie som har undersökt investeringarna hos nio av världens största utvecklingsbanker, däribland Världsbanken, Europeiska investeringsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken.

Bakom förändringen ligger bankernas beslut att satsa pengar på sådant som är i linje med det globala klimatavtalet, Parisavtalet, tror Måns Nilsson.

En milstolpe tycks vara att kolkraft inte fick något ekonomiskt stöd alls förra året, vilket kan vara första gången.

Men trots kursändringen går fortfarande en del pengar till fossila projekt, främst till naturgassatsningar.

Mer om: Investeringar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer