Valet av Trump oroar på klimattoppmöte

2016-11-15 14:07  
Donald Trump, USA:s näste president. Foto: Wikipedia

Optimismen var stor inför veckans högnivåmöten om Parisavtalet i Marrakesh. Men segern för Donald Trump – som hotat att riva upp överenskommelsen – i presidentvalet i USA lägger sordin på stämningen.

– Självklart finns det en stor oro bland många, säger Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP), som landade i Marocko i måndags.

– Framförallt för att den balans som har uppnåtts mellan de fattiga och de rika länderna, och den tilltro och det förtroende man byggt upp, nu rubbas om USA inte längre kommer att vara aktivt och driva på arbetet.

Klimattoppmötet har pågått sedan förra veckan men det är med start i dag som de första officiella mötena mellan Parisavtalets parter hålls. Förhoppningen har varit att utnyttja det momentum som funnits kring överenskommelsen – som trädde i kraft på rekordtid – till att komma igång med arbetet med hur avtalet konkret ska genomföras.

Läs mer:

Läs mer: Möjligt för USA att hoppa av klimatavtalet på ett år

Men det stora samtalsämnet i korridorerna är vad Trumps seger kommer att innebära.

Lövin har hittills bland annat deltagit i ett sidomöte med aktörer som varit ledande i klimatförhandlingarna.

– Vi diskuterade det amerikanska valet och vad det eventuellt kommer att ha för påverkan på dynamiken mellan länderna. Där underströk jag vikten av att EU nu måste ta på sig mer ledarskap för att verkligen visa att världen är på väg att ställa om.

Läs mer:

Läs mer: Efter USA-valet: ”Klimatklump i magen”
fter USA-valet: ”Klimatklump i magen”

USA har under president Barack Obama varit drivande i att få till Parisavtalet, och var ett av de länder som var först med att ratificera det. Med Trump i Vita Huset kan arbetet ha varit förgäves.

Den tillträdande presidenten har kallat den globala uppvärmningen för en bluff och har under valrörelsen lovat att lämna överenskommelsen. Utnämningen av klimatförnekaren Myron Ebell som ansvarig för att förändra USA:s miljöskyddsmyndighet är en indikation på att han menar allvar med att rulla tillbaka Obamas klimatpolitik.

– Men det är viktigt att påpeka att även om USA skulle dra sig ur så är vi tillräckligt många länder som representerar tillräckligt mycket utsläpp för att Parisavtalet fortfarande ska vara i kraft och juridiskt bindande, säger Lövin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer