Väderfenomen drabbar hundra miljoner

2016-07-08 09:34  
Foto: Pixabay

Över hundra miljoner människor kan drabbas hårt av de båda väderfenomenen El niño och La niña i år, uppger FN. Om ingenting görs hotas FN:s utvecklingsmål.

Fler än 60 miljoner människor, två tredjedelar av dem i östra och södra Afrika, beräknas lida brist på mat som en följd av torkan som uppstår av El niño, uppger FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

– El niño har framför allt orsakat en mat- och jordbrukskris, säger FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva.

Även väderfenomenet La niña, "den lilla flickan" som kommer efter El niño, kan ställa till stor skada i form av översvämningar och torka. Uppskattningsvis krävs närmare fyra miljarder dollar (omkring 33 miljarder kronor) för att möta de humanitära behoven.

Läs mer:

Läs mer: Globala värmerekord i månader

FAO försöker nu skaffa fram extra finansiering för jordbruksstöd, mat och katastrofhjälp. FN har också bett regeringar och det internationella samfundet att göra en kraftansträngning för att hjälpa utsatta samhällen som kämpar för att försörja sig.

FN:s speciella sändebud för El niño och klimatfrågor, Macharia Kamau, säger att om vi inte lyckas anpassa oss till de allt oftare förekommande klimatrelaterade kriserna hotas FN:s utvecklingsmål.

– De här klimatfenomenen visar också sårbarheten i våra storslagna planer för att bekämpa fattigdom och bevara vår infrastruktur, sade Kamau.

Läs mer:

Läs mer: ”Sverige måste bli världens första fossilfria nation”

Mer om: FN Väderfenomen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer