Upp emot hälften av världens träd kan hotas

2021-09-01 07:25  
Mahognyträd i Honduras. Foto: Carlos Giusti/AP/TT

Minst 30 procent av världens nära 60 000 trädslag hotas av utrotning och ytterligare cirka 20 procent är nära att hotas. Det har studien ”State of the world’s trees report” kommit fram till.

– Varje trädslag har en unik ekologisk roll att spela. Med 30 procent av världens trädslag utrotningshotade måste vi snarast skala upp bevarandeåtgärder, säger Sara Oldfield från miljöorganisationen GTSG, Global Tree Specialist Group, till BBC.

Studien, från Botanic Gardens Conservation International, har genomförts globalt under fem år. Den pekar på avverkning till förmån för jordbruk som det överlägset största hotet mot trädens överlevnad, skriver The Guardian.

Problemen konstateras över hela världen, men flest hotade trädarter finns i Brasilien – 1 788 stycken.

– Träd är viktiga ... det är som ett Jenga-torn. Dra ut fel bit och ekosystemet går sönder, säger rapportens huvudförfattare Malin Rivers till The Guardian.

– När jag ser dessa siffror känner jag att vi måste agera nu, fortsätter hon.

 

 

Emma Gyllestad/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer