Unikt labb återskapar risk- och krismiljö

2017-11-17 08:19  
Bild efter en jordbävning i Italien. Foto: TT

Jordbävning, attacker eller heta eldsvådor. Nu kan risk- och krissituationer upplevas på ett nytt forskningslabb vid Mittuniversitetet.

– Labbet är helt världsunikt. Det finns ingen sådan simuleringsmiljö någon annanstans, säger Jörgen Sparf som är forskare vid Risk- och krisforskningscentret vid Mittuniversitetet i Östersund.

Forskningslabbet invigdes under onsdagen och utgörs av ett rum på åtta gånger åtta meter. Rummet kan projicera bilder och filmer runt om på alla väggar och kan bland annat skicka ut värme, doft, ljud och rök från alla håll för att återskapa en så verklig miljö som möjligt.

– Tanken är att vi ska kunna utveckla och förbättra krishanteringen i samhället. Världen förändras hela tiden och då måste krishanteringen följa med.

Målet är också att titta på hur olika samhällsfunktioner och människor beter sig i olika situationer - rent psykologiskt då pressen och stressen är som störst.

– När vi studerar kriser är vi aldrig på plats när det väl händer. Men nu kan vi vara det och följa hela händelseförloppet, säger Sparf.

Redan har det kommit in flera internationella förfrågningar från forskare som vill använda labbet.

– Men det kommer säkert komma fler intresseförfrågningar, tror Jörgen Sparf.

Mer om: Jordbävning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer