Unik vulkan hittad i havet utanför Grönland

2019-12-03 15:17  
Den nyupptäckta vulkanen har samma form som Kilimanjaros vulkaner. Arkivbild. Foto: Ben Curtis

Danska forskare har upptäckt en vulkan i vattnet väster om huvudstaden Nuuk i Grönland, rapporterar danska Videnskab.dk. Fyndet är unikt.

Vulkanen härstammar nämligen från när den forna jättekontinenten Pangea för 95 miljoner år sedan började delas upp och Afrika, Europa och Amerika bildades.

En mängd vulkaner uppstod i Atlanten när landmassorna långsamt började glida från varandra, men vulkanerna är svåra att hitta och undersöka.

– Det är inte så ofta man stöter på vulkaner från den tiden för de finns under havets botten, säger geologen och forskaren bakom fyndet, Christian Knudsen, till Videnskab.dk.

Läs mer: Svärm av 200 jordbävningar nära supervulkanen i Yellowstone

Den sällsynta vulkanen upptäcktes genom att Christian Knudsen utförde prover på fragment som oljearbetare borrat upp när de sökte efter olja utanför Grönland.

Mätningar visar att vulkanen har samma form som en konvulkan, den sorts vulkaner som finns på Kilimanjaro, och är flera kilometer hög. Under tiden den var aktiv låg vulkanen ovan jord.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer